Styrelseordförande Sten Palmgren överräckte Svenska Teaterns nycklar till nya teaterchefen Joachim Thibblin i Helsingfors. Intervju: Mira Honkavaara, FNB


- Svenska Teatern är en 150-åring som det skall bli en ära att leda, säger Thibblin i ett pressmeddelande.

Thibblin, 41, är född i Esbo och kommer närmast från Esbo stadsteater där han varit teaterchef sedan 2014. Före det ledde han Åbo Svenska Teater från 2006 till 2013. Thibblin, magister i teaterkonst från Teaterhögskolan, har även lång erfarenhet som skådespelare.

– Jag känner mig mycket motiverad att leda Svenska Teatern. Med den erfarenhet jag nu har är jag redo att ta över den svenska nationalscenen efter Johan Storgård, som lyckats uppnå både stora publikframgångar och genomdriva ett omfattande och utmanande arbete med teaterhusets renovering, säger Thibblin.

Sten Palmgren, ordförande för styrelsen för Garantiföreningen för Svenska Teatern, konstaterar att valet av teaterchef var en krävande process och att man hade många väldigt kompetenta kandidater att välja mellan.

– Det är viktigt att den nya teaterchefen har tydliga konstnärliga visioner och en klar bild av teaterns möjligheter och behov i framtiden som finlandssvensk nationalscen. Vi har också lagt stor vikt vid att både skådespelare och teaterns övriga personal får en chef som de känner fullt förtroende för. Valet av Joachim Thibblin uppfyllde alla dessa krav, säger Palmgren i pressmeddelandet.

Joachim Thibblin

  • Född den 11 april 1975 i Esbo.
  • Magister i teaterkonst från Teaterhögskolan i Helsingfors 1999.
  • Erfarenhet både som skådespelare och teaterchef. Första stora rollen i ungdomsmusikalen Hype på Svenska Teatern i mitten av 1990-talet.
  • Teaterchef för Åbo Svenska Teater 2006–2013.
  • Teaterchef för Esbo stadsteater 2014–.
  • Nyvald teaterchef för Svenska Teatern i Helsingfors.
  • Även flera förtroendeuppdrag, bl.a. teaterbranschens medlem i sakkunniggruppen som förbereder en ny finansieringslag för scenkonst och muséer.
  • Källor: Svenska Teatern, Uppslagsverket Finland