I valet 2012 var valdeltagandet bland utländska medborgare 19,6 procent medan deltagandet bland finska medborgare var 59,9, visar data från Statistikcentralen.

Gruppen utlänningar med rösträtt är inte liten. Nästan 180 000 personer med annat än finskt medborgarskap har rösträtt i årets kommunalval. Enligt Justitieministeriet kommer cirka 95 000 av dem från länder utanför EU och 80 000 från EU-länder.

I förra kommunalvalet hade knappt 140 000 utlänningar rösträtt.

Grogrund för populism

Det låga valdeltagandet kan leda till att utlänningar marginaliseras i politiken.

– I Finland är vi inte alltid medvetna om vilken gynnsam grogrund de som sällan röstar utgör för populismen, säger akademiforskare Hanna Wass på Helsingfors universitet.

Det finns bara lite finsk forskning om utlänningars väljarbeteende. Man vet till exempel väldigt lite om deras politiska inriktningar.

Wass bedömer att det låga valdeltagandet har att göra med att många med utländsk bakgrund har det svårt ställt ekonomiskt. De kan vara lågutbildade och ha svårt att hitta jobb.

Utrikesministeriet publicerade 2015 en rapport skriven av Wass och Marjukka Weide, där de utredde valdeltagandet i kommunalvalet 2012 med hjälp av registeruppgifter från Statistikcentralen.

Invandrargruppen som röstade mest aktivt var de Sverigefödda där 45 procent av de röstberättigade gick till urnorna. Av dem som är födda i Somalia röstade 40 procent. Av de Estlandsfödda röstade däremot bara 14 procent och bland dem som är födda i Ryssland 19 procent.

Valdeltagandet bland väljarna med somalisk bakgrund kan förklaras med att det är vanligt med förbundsaktivitet i gruppen, bedömer Wass. Det är alltid ett personligt beslut huruvida man väljer att rösta eller inte, men känslan av gemenskap spelar stor roll.

– Det behövs en känsla av att man är del av ett samfund vars gemensamma intressen man kan påverka genom att rösta.

Allas val

Nu pågår en kampanj med syftet att öka invandrarnas intresse för valet. Kampanjen Allas val ordnas av Moniheli ry, samarbetsnätverket för multikulturorganisationer. Allas val åker runt Finland för att berätta att man genom att rösta i kommunalvalet bland annat kan påverka om kommunens enda simhall blir kvar eller vilka språk som undervisas i skolorna. Utlänningar som är bosatta i Finland är också intresserade av de mest grundläggande politiska frågorna, säger verksamhetsledaren för Moniheli, Riitta Salin.

– Många frågar om skillnaderna mellan Finlands partier och deras agendor, säger Salin.

På onsdag ordnar Moniheli ett jippo på många orter där man kan gå och förtidsrösta som grupp.