Sana eller Vilde – vem blir huvudperson när "Skam"-hysterin går in i nästa fas? Som vanligt är de norska skaparna förtegna, strategin från början har varit att hålla hårt på informationen. Tanken är att publiken ska få uppleva innehållet direkt, endast i serien. Men projektledaren berättar nu ändå för TT hur de har hanterat fansens enorma förväntningar på nästa säsong.

– Vi får väldigt många förfrågningar och måste säga nej till journalister och evenemang. Det är överväldigande och underbart att omfamnas av en sådan entusiasm. Vi försöker så gott vi kan att koncentrera oss på att skapa det bästa innehållet för målgruppen, säger Marianne Furevold-Boland.


Engagerade unga

Publiken har fullt med åsikter om serien. Skulle Noora till exempel verkligen ha låtit William tjata till sig en dejt? Men åsikterna påverkar inte innehållet, enligt Marianne Furevold-Boland som berättar att handlingen också denna gång skrivs utifrån research med ungdomar.

– Det är viktigt att komma ihåg att "Skams" framgång delvis är ett resultat av ett mångårigt arbete på NRK med att nå en ung målgrupp, säger hon.

"När vi läser i kommentarerna att unga pojkar och flickor finner styrka i Isak eller Noora och därmed tar vissa steg i sina egna liv blir hjärtat stort och varmt."
Marianne Furevold-Boland
projektchef för "Skam"

Det är de allmängiltiga temana som gör att serien går hem hos fler målgrupper, tror seriens upphovspersoner. Men mest rörda är de över att nå så många unga.

– När vi läser i kommentarerna att unga pojkar och flickor finner styrka i Isak eller Noora och därmed tar vissa steg i sina egna liv blir hjärtat stort och varmt.

Har det någonsin blivit ett problem för de unga skådespelarna att tittarna är så engagerade i rollfigurerna?

– Det är ett stort fokus på dem och vi är väldigt imponerade över hur de hanterar det. Men de är unga, och vi vill fortsätta att skydda dem i någon grad, så att de kan fortsätta att ha sina privatliv.


Tro på dem

Succén med "Skam" har gjort att övriga världen har sneglat mot Norge. Men frågan är om serien går att översätta? Simon Fuller är den som ska utforma ungdomarnas liv i en amerikansk verklighet, säger Marianne Furevold-Boland.

– Han vill vara trogen det ursprungliga konceptet och vi är hedrade över att han kommer att göra en separat version. Men helt likt blir det aldrig och det här är en självständig produktion.

Vem som ska stå i centrum i nästa säsong vägrar hon att avslöja. Men sin bästa lärdom efter tiden med de unga kan hon bjuda på.

– Ta god tid i researchfasen, ta målgruppen på allvar och tro på deras verklighet.