Så beskrev en ung Eki Bergman sin hemstad i Lars Sunds debutroman ”Natten är ännu ung” 1975. I dag, drygt 40 år senare, parkerar Jakobstad på jumboplats i en undersökning som mäter hur nöjda invånarna är med sin kommun. Av möjliga 100 poäng får Jakobstad 56,1.

Resultatet kan inte beskrivas som något annat än uselt. Ett indextal på 75 betecknas som gott, och ­Jakobstad är tillsammans med Kauhava och Raseborg de enda under 60-strecket.

Undersökningen har utförts av företaget ­EPSI ­Rating, och frågorna om kommuntillfreds­ställelsen är en liten del av ett frågebatteri som handlar om kundnöjdhet med olika företag.

I tisdagens ÖT (28.3) ingick en presentation av undersökningen där också frågorna ingick. De lyder­ så här:

1: Tänk på alla de erfarenheter ni har av din kommuns service. Hur nöjd är du med den?

2: I hur stor utsträckning uppfyller de tjänster som din kommun erbjuder alla era för­väntningar på det?

3: Föreställ dig en perfekt hemkommun. Hur ­nära ligger din hemkommun den perfekta kommunen?

En fjärde fråga ställdes också om huruvida personen kan rekommendera sin hemkommun åt ­andra.

Om man nu frånser diskrepansen mellan ”du” och ”ni” i en och samma fråga kan frågorna betecknas som relevanta och intressanta.

Man kan naturligtvis diskutera huruvida invånare­ i olika typer av kommuner, i olika åldrar, i olika ekonomisk ställning etcetera kan tänkas ha olika förväntningar de jämför sin upplevelse med – men det gäller naturligtvis för alla som deltar i alla de 75 kommuner som ingår i undersökningen.

Den information som EPSI Rating ger om undersökningen lämnar ändå en rad frågor obesvarade.

• Hur många Jakobstadsbor deltog i under­sökningen? Man kan inte dra några slutsatser av att man tillfrågat drygt 10 000 finländare eller att 75 kommuner ingår i undersökningen. I en korrekt utförd undersökning vägs antalet tillfrågade efter invånarantalet.

Vid en tidigare undersökning var antalet som svarade i Jakobstad under 25, som är minimi­gränsen för att EPSI Rating ska beakta resultatet. Men till och med det dubbla antalet 50 är lågt för att ge ett tillförlitligt utslag för en kommun med kring 20 000 invånare.

• Urvalet. Enligt EPSI Rating har intervjuerna gjorts på både svenska och finska varför ”miss­nöjet i det här fallet [inte] kan härledas till någon särskild språkgrupp”. Men motsvarar samplet som deltar de språkliga förhållandena i Jakobstad? Hur är det med åldersfördelningen?

Med ett så litet material som några tiotals till­frågade kan tillfälligheter ge stora kast i under­sökningsresultatet.

Ser man på reaktionerna på sociala medier får det dåliga resultatet starkt stöd av finskspråkiga ­Jakobstadsbor.

Det missnöjet syns också i den språkbarometer som Åbo Akademi presenterade för något år sedan, där de finskspråkiga invånarna i Jakobstad var rätt missnöjda med servicen i staden.

Samtidigt, bara en vecka innan EPSI Rating presenterade sin undersökning, kan vi stödja oss på Suomen Kuvalehtis kommunranking där Jakobstad kommer på 39:e plats i en utvärdering där man utgående från sex variabler poängsätter kommunerna enligt befolkningsutveckling, livskraft och nyckeltal för kommunens ekonomi.

Med sin placering är Jakobstad en av de 60 kommuner som forskarna, politices doktor Timo Aro och kommunkonsulten, doktorn i förvaltnings­vetenskap, Eero Laesterä, ger betyget fem stjärnor.

Vi ska inte vifta bort det missnöje som skymtar i EPSI Ratings undersökning, och då också ÅA:s ­barometer visar på ett finskt missnöje finns det skäl att se närmare på det missnöjet.

En minoritetsgrupp som på hemmaplan utgör en majoritet har anledning att vara ödmjuk. Det ökar trovärdigheten i den egna kampen.

Men vi ska inte dra för långa växlar på botten­betyget i EPSI Ratings enkät, frågorna kring metodiken är för många för att man ska tillmäta undersökningen särskilt stor betydelse.