På måndag gick Kerttu Niskanen ut med nyheten att hon väljer att byta tränare efter den tunga säsong hon har bakom sig. Ny tränaren blir Pekka Vähäsöyrinki, en man som beskrivs som en av huvudarkitekterna bakom dopningsprogrammet som till slut uppdagades under VM i Lahtis 2001.

– Det är väldigt stötande att man inte har raka rågångar mellan ett smutsigt förflutet och en förhoppningsvis ren nutid, Blomquist till SVT sporten. 

Vähäsöyrinki har bland annat dömts till villkorligt fängelse efter att ha ljugit i samband med en dopningsrättegång. 

– Det känns inte bra att ha honom som tränare med hans bakgrund. Det är en uppenbar risk. De som går över linjen tenderar att göra det igen, säger Blomquist.

Blomqvist tycker att hela säsongen har varit problematisk. Dels med Sundbys och Johaugs avstängningar. Men det faktum att norska, finländska och ryska aktiva hyllat kollegor som tidigare åkt fast för dopning.

– Dopningsbrotten i Ryssland, Finland och Norge är inte jämförbara. Men det är ett problem för skidåkningen att alla inblandade ser ett personligt perspektiv på dopningsärendena och är helt blinda för signalvärden och kampen för ren idrott. Alla som har medverkat i avancerad och medveten dopning - tränare, läkare och aktiva, borde få livstidsavstängning från idrotten, säger Blomqvist.