Åklagaren skulle då kunna utfärda böter i allt fler ärenden.

I förslaget bedömer man att kring 10 000 domstolsmål skulle flyttas till bötesförfarande. Den största gruppen, rattfylleri, skulle utgöra kring hälften av målen.

JO tycker att lösningen skulle vara en avvikelse från grundlagen. Enligt grundlagen har oavhängiga domstolar domsrätt, den högsta dömande instansen är Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen.

– Jag anser att en så här omfattande flyttning av den domsrätten utanför domstolarna inte kan anses vara begränsad eller av ringa betydelse. Trots att det fortfarande gäller brott som straffas med böter är de inte ringa, säger JO Petri Jääskeläinen i sitt utlåtande.

Arbetsgruppen föreslår att åklagaren utfärdar bötesstraff för sådana brott där straffet är högst 18 månaders fängelse. Till bötesförfarande skulle man också flytta vissa brott där maximistraffet är två års fängelse. I dag går gränsen vid sex månader.

Brott som skulle kunna omfattas av bötesförfarandet är bland annat brott mot besöksförbud, fånge som rymmer, riksgränsbrott, överlämnande av fortskaffningsmedel till berusad, olovlig observation, olovligt brukande, falskt alarm, sabotage, personregisterbrott, innehav av farligt föremål och läkemedelsbrott.