Resa från dörr till dörr med tåg, buss – och i framtiden kanske också med taxi och en hyrd bil – på en och samma biljett köpt via VR. Det är visionen för VR:s nya satsning på landsomfattande resekedjor som ska göra det enklare att resa i Finland.

Redan i vår inleds de första pilotprojekten för MaaS (Mobility as a Service – Rörlighet som en tjänst) i Åbo och Tammerfors i samarbete med kollektivtrafiken i städerna. Dessa är de första samarbetsförsöken i en lång process, uppger VR.

Man börjar med att kombinera olika slag av kollektivtrafik för enskilda resor, senare ska man också kunna lägga till exempelvis taxiresor, biluthyrning, parkeringstjänster och olika slag av resetjänster via både mindre och större företag.

– Vi strävar efter att skapa ett så omfattande nätverk som möjligt, och vi har märkt att det finns en gemensam vilja att skapa fungerande resekedjor i Finland. Vi ingår ständigt nya partnerskap, säger VR:s planeringschef Antti Tuominen i ett pressmeddelande.

Målet är också att senare i år kunna introducera en söktjänst där resenären kan jämföra olika kombinationer av rutter och trafikslag samt priser och restider.

Utvecklandet av resekedjor är enligt VR högaktuellt i flera europeiska länder, bland annat i Tyskland och Frankrike, och järnvägsföratagen är där starkt involverade i skapandet av tillhörande tjänster.