Det senaste mötet var för tjugo år sedan då presidenterna Bill Clinton och Boris Jeltsin möttes 1997.

Ska mönstret upprepas med ett första möte mellan Vladimir Putin och Donald Trump i maj? President Sauli Niinistö meddelade i torsdags att Finland föreslår ett arktiskt toppmöte då Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet.

Planerna på ett toppmöte fick offentlighet redan i december, men nu meddelade Niinistö officiellt om förslaget på Arktiska rådets möte i Arkhangelsk, då han framträdde med sina president­kolleger ­Putin och Islands Guðni Jóhannesson. I samma veva meddelade Vladimir Putin att han är redo att möta Trump i Helsingfors.

Det antydda mötet har redan hunnit mötas med entusiastiska reaktioner. Det arktiska toppmötet vore ett naturligt forum för de två toppledarna.

Det finns all anledning att önska en normalisering av relationerna mellan USA och Ryssland som varit osedvanligt frusna sedan annekteringen av Krim.

Men man ska inte sälja skinnet förrän isbjörnen är skjuten.

Hindren är många, inte minst på Donald Trumps hemmaplan där man fortfarande inte kunnat avfärda misstankarna om otillbörliga kontakter ­mellan Trumps stab och Ryssland eller rysk inblandning i det amerikanska presidentspelet till Trumps favör.

Putins mycket bestämda förnekande på tors­dagens presskonferens väger ganska lätt i det samman­hanget.

Mycket är också oklart kring vilken linje Donald­ Trump kommer att vara i utrikespolitiken. Den vurm han i alla fall tidigare visat står i bjärt ­kontrast med huvudfåran inom republikanerna och, förmodligen, också den breda amerikanska allmänhetens syn på relationerna till Ryssland.

Ytterst få vill ändå söka öppen konfrontation,­ och en öppen dialog är ägnad att minska på spänningen­ i världen.

Det är alla betjänta av, inte minst länderna i ­Östersjöområdet där den militära aktiviteten ökat drastiskt de senaste åren.

Ett möte går heller inte att ordna snabbt, sade president Niinistö på fredagen.

Oavsett bockarna i kanten är det inte fråga om huruvida Trump och Putin ska mötas, utan när och var. Helsingfors har utmärkta referenser som arena­ för möten mellan stormaktsledarna då ­staden har stått som scen för tre toppmöten mellan ­sovjetiska respektive ryska presidenter och deras ­amerikanska kollegor.

Ett lyckat möte skulle gynna bägge parter, och åter en gång sätta Finland på världskartan. En del av glansen skulle naturligtvis falla också på president Niinistö. Den uppmärksamheten skulle knappast missgynna hans eventuella strävan att fort­sätta i sitt ämbete.