– Var och en vill ju bli finsk mästare. Det är kul att även under en dålig säsong vara finsk mästare, säger hon glatt.

Guldet kom i rätt läge för Niskanens säsong har inte gått som smort. Först i slutet av säsongen började formen komma fram.

– Som tur är har slutet av säsongen varit bra och jag har fått några positiva tecken. Det har känts mer skärpt allt sedan Drammen.

– Tredjeplatsen på tremilen i Holmenkollen var mentalt mycket viktig. Tanken var nog att stå oftare på prispallen i världscupen men när jag märkte hur säsongen går kändes tredjeplatsen riktigt bra, sade Niskanen, som avslöjade att Holmenkollen är hennes favoritställe.

Vähäsöyrinki jobbar genast

Niskanens tränarbyte till Pekka Vähäsöyrinki väckte stor uppståndelse. Den nya tränaren kopplas ofta till gamla dopningshärvor men Niskanen var beredd på uppmärksamheten.

– Det är ju bra att saken intresserar, säger hon.

Samarbetet med Vähäsöyrinki började egentligen i samma veva som Niskanen avslöjade vem hennes nya tränare är.

– Jag ville att han skulle få tid att börja planera. Så att det inte går så att vi under övergångsperioden inte gör något och att han börjar planera först sedan när träningsperioden inleds.

Tunga förhållanden

Förhållandena på söndagen var ovanligt tunga. Efter att stafetten tog slut på lördagen började det snöa tung, våt snö och det gav problem till sista tävlingsdagen.

– Jag minns inte när det skulle ha varit så här. Verkligen utmanande väder, säger Niskanen.

Niskanen slog Krista Pärmäkoski med 2,2 sekunder i slutspurten. Aino-Kaisa Saarinen kom trea. Saarinen vann medalj i samtliga tävlingar i helgen, två gånger brons individuellt och ett stafettguld.

Bäst från FSS var IF Minkens Andrea Julin, som körde i mål 3.05 minuter efter vinnaren.