Inom SFP är fältet på många sätt öppet inför söndagens val i Pedersöre. Både kommunfullmäktiges ordförande Kaj Boström och kommunstyrelsens ordförande Henrik Sandberg stiger av efter den här mandatperioden och lämnar sålunda fältet fritt för nya förmågor.

Förra årets röstmagnet i SFP, nykomlingen Anette Forsström-Fellman, ställer inte heller upp för omval. Hon fick 203 röster i det senaste valet. Också de som tidigare gett sitt förtroende till Roger Eriksson och Eivor Back ska hitta nya kandidater i kommunalvalet anno 2017.

SFP har ett startfält med 50 kandidater. I det förra valet tappade SFP två mandat och partiet är säkert suget på att försöka återta de förlorade platserna.
KD måste anses vara huvudutmanaren. I det förra valet tog KD tre nya mandat och har haft tio ledamöter i fullmäktige den här perioden.

2012 blev Peter Östman hela valets vinnare med ett röstsaldo på 246 röster. Han ställer den här gången upp för KD i Larsmo. Att en enskild KD-kandidat ska lyckas täppa luckan efter Östman är knappast troligt.

Senja Wiklund var tvåa i KD i förra valet med 166 röster, och hon ställer upp för omval. Sedan blir det intressant att se hur nykomlingar som Daniel Wikström och Sören Jansson klarar sig i konkurrensen. KD har 36 kandidater på sin lista.

SDP förlorade ett mandat i valet 2012. Nu har partiet tolv kandidater. Bland dem finns de två sittande ledamöterna Johanna Överfors och Carl-Johan Källman med på startlinjen igen.

Vänsterförbundet sätter sitt hopp till Kari Jämsä som kandiderar för första gången i Pedersöre.