NYKARLEBY. Paret Henrik Kantola och Emma Uusitalo flyttade från Sverige till Finland för ungefär tre år sedan. För knappt ett år sedan grundade de marknadsföringsbyrån Wisuella.– Vi märkte att det i regionen saknades tjänster inom området som både är effektiva och förmånliga. I Finland ligger man också efter när det gäller den digitala marknadsföringen och där kan vi erbjuda nytänk och kunskap från ett land som statistiskt sätt är mer framgångsrikt inom området, säger vd:n Henrik Kantola.

Företagarparet är till största delen uppvuxna i Sverige och jobbade båda med försäljning och ekonomi innan flytten till Vasa. Nu bor de i Vörå med sina två barn och har ett tredje på väg.

– Vi jobbar mycket och barnen är ofta med. Vi är båda sådana som är vana att ha många bollar i luften så det fungerar bra. Entreprenörskapet passar oss.

Det är också i Vörå som företaget har varit verksamt tills nu. Fortsättningsvis kommer de att ha kvar huvudkontoret där, men verksamheten kommer också att skötas från lokalen på Topeliusesplanaden i Nykarleby.

– Vi har en del kunder här i Nykarleby och jag har alltid känt mig väldigt välkommen här. Så det var den goda andan som ledde oss hit och att vi känner att vi kan göra skillnad här, säger Kantola.

Under tiden med företaget har Kantola träffat många andra företagare och han har märkt att det finns behov av ett bättre samarbete mellan företag och den offentliga sektorn. Han har också märkt att det är betydligt krångligare att växa som företag i Finland jämfört med Sverige.

– Företagarna här kunde vinna på att jobba mera tillsammans. Det är viktigt att organisera sig för att kunna vara med och påverka företagspolitiken, säger han.

Ettårigt familjeföretag

  • Wisuella grundades i Vörå i maj 2016.
  • Företaget består av vd Henrik Kantola och marknadschef Emma Uusitalo, men de letar som bäst efter förstärkning till Nykarlebykontoret.
  • Erbjuder olika marknadsföringstjänster till företag.