Det största oppositionspartiet Socialdemokraterna lyckades inte öka på sitt väljarstöd i söndagens kommunalval. Partiets helhetsresultat förblev anspråkslöst även om partiet hade framgång i vissa kommuner.

– Vi kan inte vara nöjda. Målet var att vara etta i kommunalvalet och det gick inte i uppfyllelse. Dessutom backade vi en del från vårt resultat fyra år sedan, säger SDP:s vice ordförande, riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta om partiets anspråkslösa valresultat.

Eftersom resultatet varierar så mycket på olika orter är det enligt Feldt-Ranta alltför tidigt att dra några slutsatser om orsakerna till bakslaget.

– I vissa städer har vi gjort jättebra ifrån oss och ökat på stödet – de facto fick SDP fler röster nu än för fyra år sedan. Det här kräver en djupare analys, det finns knappast en enkel förklaring till resultatet.

Ordförande för Finlands svenska socialdemokrater Viktor Kock har däremot några tankar om valresultatet. Hans analys är att framgången för De gröna och Vänsterförbundet kom på Socialdemokraternas bekostnad.

– Vi skulle kanske ha behövt en del av de rösterna, säger Kock som uppger att han är halvnöjd med resultatet.

Han medger att SDP haft det svårt i de stora städerna, framför allt i Helsingfors där partiet backade med 3 procentenheter.

– Det kan ha ganska mycket att göra med borgmästarvalet men det är svårt att påpeka enskilda faktorer. Jag måste erkänna att det är ett litet misslyckande.

Hårt slag mot Rinne

Partiordförande Antti Rinne blev omvald på första omgången i februari. Kock tvekar inte en sekund på frågan om Rinne fortsättningsvis har partiet bakom sig trots valresultatet.

– Han har absolut partiets förtroende.

Som medlem av partiets presidium vill Feldt-Ranta inte ta ställning till Rinnes framtid.

– Det är inte min uppgift att kommentera eller analysera det.

Hon vill inte heller ta ställning till partiets strategi i det eventuella landskapsvalet 2018.

– Det finns ännu ingen lagstiftning om valet och dessutom har partiet ingen uttalad strategi ännu, säger Feldt-Ranta.

Omväxlande resultat

Feldt-Ranta tycker det är viktigast nu att grundligt analysera resultatet. Hon uppger att partiledningen kommit överens om att göra en omfattande granskning med ledning av partisekreteraren Antton Rönnholm.

– Resultatet stod klart sent igår kväll och kan som sagt tolkas på många olika sätt.

Partiet fick 19,4 procent av alla röster och förlorade 0,2 procentenheter av väljarstödet. Trots det fick partiet goda resultat på vissa orter.

– I Österbotten gick vi framåt i Jakobstad, Pedersöre, Närpes och fick flera nya mandat, säger Kock.

Också i Raseborg, där Feldt-Ranta fick flest röster av alla kandidaterna, lyckades partiet få ett mandat till.

Kock glädjer sig också åt att FSD:s vice ordförande Anette Karlsson hade stor framgång i Borgå.

– Vi hoppas på att få ett bättre resultat i landskapsvalet, men måste fortsätta att jobba långsiktigt och kan inte göra några drastiska förändringar, säger han.