Det tillkännagav Akilovs advokat Johan Eriksson vid den pågående häktningsförhandlingen.

Precis efter beskedet om att Akilov erkänner beslutade Stockholms tingsrätt att den fortsatta förhandlingen ska ske bakom stängda dörrar, vilket åklagaren begärt.

Den 39-årige misstänkte terroristen kom till säkerhetssalen i gröna kläder, med böjt huvud som han täckt med en tjock, grön tröja och satt med ryggen mot åhörarna i salen. Han sade inget under den korta tid som journalister fick vara i salen.

Fyra människor miste livet i terrordådet: en svensk flicka i skolåldern, en kvinna från Uddevalla, en 41-årig brittisk man och en kvinna från Belgien.

Nio personer vårdas fortfarande på sjukhus, enligt Stockholm läns landsting. Två av dem är allvarligt skadade och vårdas på intensivvårdsavdelning. Sju personer har lindriga skador.

Den misstänkte terroristen

  • Den 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov misstänks för lastbilsdådet på Drottninggatan den 7 april.
  • Akilov greps fem timmar efter dådet, klockan 19.55 svensk tid, och anhölls klockan 01.15 på natten.
  • Det är oklart när Akilov kom till Sverige. Han sökte uppehållstillstånd i Sverige 2014 men fick avslag. Han sökte även asyl i Sverige. Ärendet överlämnades från Migrationsverket till Stockholmspolisen då han avvikit. Den 27 februari i år efterlystes han.
  • Rakhmat Akilov har till myndigheterna angett en adress i Hjulsta i nordvästra Stockholm som sin hemadress. Han ska dock ha bott i Vårberg i sydvästra Stockholm den senaste tiden.
  • Enligt Säpochefen Anders Thornberg förekommer Akilov inte i några aktuella ärenden hos Säpo. Däremot finns underrättelser från i?fjol, uppgifter som inte gick att belägga, enligt Säpochefen.
  • Den huvudmisstänkte har visat intresse för extremistiska miljöer, däribland terrorrörelsen IS – men inget tydde på att han skulle utföra ett terrordåd, enligt rikspolischefen Dan Eliasson.