Styrelsen gav i måndags sitt svar på Bo Kronqvists (SFP) fullmäktigemotion med vilken han och flera andra undertecknare vill att staden omprövar sitt beslut för de sju eleverna i Ytterjeppo skola som alla bor nära riksåttan, men på "fel sida" och som vill börja sin skolgång i och beviljas skolskjuts till Jeppo i stället för till den nya skolan i centrum.

Svaret, som var enhälligt även i styrelsen, är detsamma som i bildningsnämnden, eller att det är riksåttan som gäller som gräns för elevupptagningsområdet och som avgör om eleverna får skolskjuts. Alla elever i Ytterjeppo, liksom i alla andra delar av staden, har rätt att anhålla om byte av närskola.

I Nykarleby har alla som velat byta närskola hittills också fått byta skola. Om man väljer en annan närskola än den man anvisats av staden har staden däremot ingen skyldighet att ordna eller stå för skolskjutsen. Den regeln ruckar varken bildningsnämnden eller styrelsen på i sitt svar på motionen som fullmäktige säger sista ordet om på fullmäktigemötet den 18 maj.