Ulrika Snåre, delägare för familjeföretaget Eggpac i Kronoby, vad betyder påsken för er?

– Vi har alltid mycket arbete veckan innan påsk. Vi försöker planera så att vi får helgdagarna lediga men det är verkligen bråttom nu.

Hur mycket ägg går åt? Är det en märkbar ökning för er?

– Det är det verkligen. Jag har inga exakta siffror på hur många fler ägg vi säljer men de går verkligen åt.

Varifrån får ni era ägg?

– Vi har egen produktion, men vi köper också in av utomstående producenter i regionen.

Tror du efterfrågan på lokalproducerade produkter ökar?

– Det tror jag. Folk vill veta varifrån äggen kommer. De vill också ha närproducerat. Dessutom är det viktigt för oss, vi har försökt hålla oss så nära hemtrakten som möjligt. Vi vill ju inte köra äggen runt halva Finland förrän de kommer på matbordet, det är ju inte miljövänligt.

Vilket är ditt bästa påsktips?

– Stanna hemma med familjen och ta det lugnt. Och ät mycket ägg, förstås.

Hur ska man äta äggen under påsken?

– Det är ju gott med såväl kokta ägg som omelett. Det är upp till var och en att äta dem hur de själva vill. Jag äter personligen minst två, tre ägg varje morgon.

Har ni några påsktraditioner ni vill dela med er av?

– Då barnen var små hade vi en egen påskbrasa, men vi har inga andra särskilda traditioner.

Ni målar inte ägg?

– Jodå, förstås gjorde vi det då barnen var små. Barnbarnet är så ungt nu – han är bara tre år – så han kan nog måla men det är bäst att vi väntar lite med det. Han ska däremot vara påskhäxa i Kristinestad i år.

Eggpac

  • Litet familjeföretag i Kronoby
  • Grundades 1989 av Ulrika Snåre och hennes man Glenn.
  • Har två utomstående anställda utöver familjemedlemmarna. Totalt sysselsätter företaget sex personer.
  • Levererar ägg till matbutiker, bagerier och matställen i hela regionen från Vasa i söder till Karleby och Toholampi i norr.