– Jag är ju barnsligt intresserad av sådant här, säger kriminologen Leif GW Persson.

När SVT-succén "Veckans brott" nu har tagit sommarlov fortsätter Persson att prata om brottslighet i TV4. Den 18 april är det premiär för helt nya programmet "GW:s mord" och det är inte fråga om någon illojal konkurrens.

– Det var ett förslag från dem och jag hade inget att göra så jag tackade ja. "Veckans brott" tar ju bara fyra månader av tolv, resten av tiden är jag fri. De kan inte begära att jag inte ska göra någonting under två tredjedelar av året för att få göra "Veckans brott" under den sista tredjedelen. Det är i enlighet med vad som står i kontraktet mellan mig och SVT. Jag är noga med sådant, säger han.

"Rättsskandal"
I "GW:s mord" kommer ingen dagsfärsk brottslighet att tas upp. I stället handlar det om gamla mordfall som Leif GW Persson "har fastnat för".

– Två av tre av dem är ouppklarade, så det är därför jag har svårt att släppa dem. De ska vara intressanta rättsligt och de ska vara intressanta kriminologiskt, säger han.

I premiäravsnittet tas det uppmärksammade Linda Chen-fallet upp. Senare under säsongen kommer Leif GW Persson bland annat att titta närmare på flera kända mordfall.

– da Costa-fallet exempelvis, som ju är en jävla rättsskandal. Den största som vi har haft, för det är inte som med Quick som hänger på låset för att bli dömd. Det handlar om två människor som aldrig har träffat Catrine da Costa, svårare än så är det inte och det tror jag att kan leda i bevis, säger han.

Klart med fortsättning
Programmet varvar Leif GW Perssons synvinklar med dramatiseringar.

Det är ju en kombination av mitt berättande och en dokumentär beskrivning, filmad sådan, och sedan mina funderingar om sådant där som möjligtvis hände men som inte kom fram, berättar han.
"GW:s mord" består av sex avsnitt och enligt huvudpersonen är det redan klart att det blir en fortsättning på programmet.

– Det är under inspelning snart och det handlar om andra liknande fall. Jag har ju ett antal fall i huvudet, säger Leif GW Persson.

Lotta Lundgren en jävel på att laga mat
Han berättar att han också får en hel del förfrågningar om att göra andra tv-program men att han är helt ointresserad av att göra exempelvis "vanliga underhållningsprogram".

Däremot skulle han gärna göra en fortsättning på SVT-serien "På jakt med Lotta och Leif", något som det också ska ha talats om.

– Lotta Lundgren var ju en mycket lovande jägare. En trevlig person dessutom och en jävel på att laga mat, kan jag berätta. Hon var helt sanslös på det. Nydanande på ett sätt, manliga kockar kör ju bara sitt vanliga, säger Leif GW Persson.

Fokus på mördade kvinnor i första säsongen

  • "GW:s mord" är ett helt nytt tv-program som sänds i TV4 i vår. Sex avsnitt är inspelade och premiäravsnittet visas den 18 april.
  • I den första säsongen kommer Leif GW Persson att titta närmare på Linda Chen-fallet, morden på Catrine da Costa, Ulla Höglund och Marina Johansson samt de dubbla dubbelmorden på två par i Jönköpingstrakten.
  • Enligt Leif GW kommer en andra säsong av "GW:s mord" att spelas in i sommar.