Strax före klockan 21 på kvällen meddelade polisen att larmet var falskt. Polisen hade då undersökt området och inte hittat några sprängämnen eller något som tyder på sådana. Fallet undersöks nu som ogrundad anmälan om fara.

Rovaniemen Palloseura (RoPS) skriver på Facebook att föreningen beklagar det inträffade och tackar samtidigt VPS samt alla som jobbat frivilligt för deras flexibilitet och förståelse.


Det var strax före klockan 18 på måndag kväll, ungefär samtidigt som slutsignalen gick i ligamatchen mellan RoPS och VPS, som ett bombhot ringdes in till polisen. Enligt det anonyma hotet skulle det finnas en bomb på Rovaniemi-arenan som skulle spränga en stund senare.

Polisen inledde genast en evakuering av Keskuskenttä, där 1 310 åskådare hade sett VPS vinna matchen med 2–4. Största delen av åskådarna hade hunnit lämna arenan innan evakueringen började. VPS spelare tvingades lämna i shorts och fotbollsskor.

– Några hundra personer var kvar och allt gick lugnt till. Det var ingen panik, sade RoPS ordförande Risto Niva.

Han utgick från att hotet var ett "sjukt skämt".


Då VBL nådde VPS-tränaren Petri Vuorinen vid 19.30-tiden hade laget fortfarande inte fått gå in i omklädningsrummet för att byta om.

– Vi har varit ute och ätit. Spelarna har shorts, benskydd och fotbollsskor på sig, sade Vuorinen.

Polisen kallade in specialutbildat manskap för att söka igenom stadion med bombhund.

– Vi går igenom allt för att se om det finns något avvikande som vi bör undersöka närmare, sade jourhavande befäl Tommi Tikka på Uleåborgspolisens ledningscentral till FNB.

Vuorinen konstaterar att polisen följer sin procedur för sådana här situationer. Men han grämer sig också över att lagets hemresa fördröjs.

– Vi hade en bra matchtid och skulle ha varit hemma vid tvåtiden i natt. Nu blir det vid femtiden i alla fall, sade Vuorinen.