Harry var bara 12 år när hans mamma prinsessan Diana rycktes ifrån honom i en dödskrasch i Paris 1997. Hon sörjdes av en hel värld – men Harry tryckte undan sina känslor.

Under sina tonår och sin ungdom vägrade han sörja och att tänka på sin mamma. Och han betalade ett högt pris.

– Jag har antagligen varit väldigt nära ett totalt sammanbrott flera gånger när all sorg och alla lögner och missuppfattningar kommit från alla håll, säger den nu 32-årige Harry till The Telegraph.


"Fullständigt kaos"

För första gången berättar han nu offentligt om tiden i en öppenhjärtig intervju med tidningen.

– Jag kan lugnt säga att förlora min mamma vid 12 års ålder och därmed stänga av alla mina känslor i 20 år har haft en ganska allvarlig effekt, inte bara på mitt privatliv utan även på mitt arbete, säger han.

Zoom

Prins Harry (till höger) var bara 12 år när hans mamma prinsessan Diana rycktes ifrån honom i en dödskrasch i Paris 1997. Bilden från hennes begravning den 6 september 1997. Till vänster prins William. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Adam Butler


Det var när Harry var 28 som sorgen slutligen kom ikapp honom. Han mådde plötsligt fruktansvärt dåligt och upplevde "två år av fullständigt kaos".

Räddningen kom när hans tre år äldre bror William slutligen övertygade sin lillebror att söka hjälp. Harry började gå i terapi, vilket han beskriver som "toppen".


Började boxas

Samtidigt började han med boxning för att få utlopp för sina aggressioner.

– Det räddade mig verkligen. Jag var på gränsen till att slå någon, så att kunna slå någon som har på sig kuddar var verkligen lättare, säger han.

I dag säger Harry att han mår bra och att han har lärt sig att tala om sina känslor. Han uppmanar andra att göra detsamma.

– Jag kan inte nog uppmuntra människor till att bara ha det där samtalet. Du kommer att bli förvånad av hur mycket stöd du får, säger han.

Tillsammans med brodern och hans fru Kate har Harry startat välgörenhetsorganisationen "Heads together" för att lyfta fram problemet med psykisk ohälsa.