Samlingspartiets nederlag i Vasas kommunalval har gett upphov till en märklig debatt om SFP-­makten i Österbotten.

Initialt handlade debatten om Vasa. Pohjalainens­ chefredaktör Toni Viljamaa uppfattar det som ­problematiskt att SFP som ett språkparti dominerar i Vasapolitiken (VBL 19.4).

I en kolumn i egen tidning (Pohjalainen 19.4) utvidgar han sin kritik till att även innefatta Jakobstad och Kristinestad.

– SFP:s politik har beklagligtvis försvagat Kristine­stads och Jakobstads dragningskraft. På den senare­ orten har företagen framgång, men folk flyttar bort, skriver Viljamaa.

Att Kristinestad tappar befolkning och att företagarna vänder staden ryggen sätter Viljamaa på språkgrälens konto.

– Det här måste det bli ändring på. Epidemin får inte spridas, dundrar Viljamaa i sin kolumn.

Att en finskspråkig opinionsbildare förliknar en SFP-dominans vid en epidemi och ett demokratiproblem är en anmärkningsvärd sak, i synnerhet som ju valresultatet är en summering av de lokala väljarnas demokratiskt uttryckta vilja.

Men ännu mer uppseendeväckande är faktiskt påståendet om att SFP-dominansen är en orsak till utflyttning. Viljamaa påstår med andra ord att människor inte vill bo på orter som domineras av SFP i samma utsträckning som de vill bo på andra orter i Finland.

Teorin är intressant mot bakgrund av den karta som Nordregio har gjort och som Iltalehti publicerade den 16 april. Av kartans olika färger framgår hur människor har rört sig mellan de olika landskapen under åren 2010–2016.

Danmark, Norge och Sverige är helblåa områden, vilket betyder att länderna som helheter har befolkningstillväxt. De folkrika storstadsområdena jämte Västerbotten är, naturligt nog, mörkblåa områden medan den svenska landsbygden är ljusblå.

I Finland är färgskalan mycket brokigare. ­Områden som Lappland, Kajanaland, Södra Öster­botten, Satakunda och Kymmenedalen är mörk­röda, vilket betyder att de har drabbats av en svår utflyttning som inte har kompenserats av födelse­överskott eller invandring.

I östra Finland finns områden med en positiv flyttningsrörelse, men här dör i regel mer människor än det hinner födas nya. Enligt Nordregios under­sökning är Finland det enda landet i Norden med en dramatisk befolkningsminskning.

Men, det finns således regionala undantag. Att det vi kallar Svenskfinland i sin helhet är mörkblått område på Nordregios karta innebär i praktiken att de områden som domineras av SFP hör till de starka vinnarna i befolkningshänseende.

Vad säger det om chefredaktör Toni Viljamaas analys?

Krasst uttryckt pratar han strunt, både i VBL-­intervjun och i sin egen kolumn. Att den fler­språkiga kustremsan i Finland jämte Uleåborgsområdet är lika mörkblått som området kring Stockholm, Oslo och Köpenhamn visar svart på vitt att Viljamaa är ute i ogjort väder.

Förvisso har det genom åren förekommit en viss utflyttning från en stad som Jakobstad. Men med tanke på att en del inte flyttar längre än till ­Vasa handlar det inte om någon katastrof av ­större ­skala.

Det är också sant att finskspråkiga Jakobstadsbor har haft en större benägenhet att flytta bort än svenskspråkiga. Men det är naturligt med tanke på att staden på senare år har förlorat en del industriarbetsplatser och att finskspråkiga som en följd av språket har lättare att få jobb på andra orter i Finland.

Det regionala utvecklingsbolagets Concordias­ migrationsundersökning från år 2015 visade dock att finskspråkiga Jakobstadsbor flyttnings­tendens ligger ungefär på samma nivå som landets­ ­genomsnitt. Åtminstone under de år under­sökningen omspänner, 2004–2013, finns inget fog för den ­epidemi Viljamaa talar om.

Det enda Pohjalainen åstadkommer med den här typen av löst grundade och språkligt färgade attacker är misstro mellan språkgrupperna. Det är inte finlandssvenskarna som ska behöva bära hundhuvudet för att Samlingspartiet led ett nederlag i kommunalvalet i Vasa.