De skotten, avlossade av den bosnienserbiske studenten Gavrilo Princip, anses ha varit faktorn som knuffade världen över brinken till ett förödande krig.Naturligtvis räckte inte skottet i sig, läget mellan de dåvarande europeiska stormakterna var oerhört spänt och gnistan som antände första världskriget kunde ha blivit något helt annat.

I dag hotas vår kontinent inte av någon stormaktskonflikt, men sammanhållningen hänger på en skör tråd. Britternas beslut om att lämna EU kan unionen förmodligen leva med, men de EU-kritiska rösterna är starka också på kontinenten.

I Nederländerna fick populisterna inte den valseger som fanns inom räckhåll, men i veckoslutet hålls årets viktigaste politiska val då fransmännen går till urnorna i presidentvalets första omgång.

Inför presidentvalet har det hittills varit dött lopp mellan huvudkandidaterna. Mittenkandidaten Emmanuel Macron får enligt mätningarna 24 procent, Nationella Frontens Marine Le Pen 22,5, de konservativas Francois Fillon 19,5 och extremvänsterns Jean Luc Melenchon 18,5. Felmarginalen inräknad är det hugget som stucket vilka två som går vidare.

Eller "var" hugget som stucket – siffrorna bygger på mätningar gjorda före onsdagskvällens attentat på Champs-Elysées.

Skotten som dödade en polisman och sårade två andra kan vara faktorn som ger Marine Le Pen valsegern.

Om Nationella Fronten segrar i valet kan Frankrike komma att lämna EU. Då är hela unionens framtid på spel.

Om Frankrike tackar för sig faller själva grundpelaren för unionsbygget; alliansen mellan de gamla fienderna Tyskland och Frankrike. Även om de motsättningarna är förpassade till historiens skrothög vore ett uppbrott illavarslande.

Skotten på kan få konsekvenser utöver den tragedi som drabbade de dödade och skadade polismännen och deras familjer.

EU är långt ifrån någon perfekt konstruktion och frustationen med byråkratins och centralstyrningens avigsidor är begriplig.

Ändå framstår alternativet, ett nationernas Europa utan den gemenskap EU innebär som ett än mindre lockande alternativ. EU är i behov av att renoveras, inte skrotas.

Talar vi om säkerhet är möjligheterna att bekämpa terrorism klart bättre i enad front än var för sig.

En seger för Nationella Fronten som också går till val med en stark invandringskritisk och antimuslimsk agenda är – paradoxalt nog – också en seger för IS och andra extremistorganisationer.

Tanken är att ökad repression mot muslimer ytterligare ska öka radikaliseringen och underlätta värvningen till terroristernas led.

Frankrike har ändå erfarenhet av terrorism och förmåga att enas som nation. För kring sextio år sedan var det nationalisterna och extremhögern som grep till terror i kampen mot ett självständigt Algeriet, då "Den hemliga arméns organisation" OAS inte ens drog sig för att försöka mörda president De Gaulle och var bara en hårsmån från att lyckas.

Förhoppningsvis finner man nu samma enighet.