Det säger SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson om sannfinländaren Sampo Terhos kommentarer om språkexperimentet med frivillig skolsvenska. Terho sade på fredagsmorgonen att grundlagsutskottet kommer att godkänna språkexperimentet.

– Jag tycker det är ganska ogenomtänkt av honom att komma med en sådan kommentar. Själv har jag lärt mig att man inte någonsin kan vara exakt säker på vad grundlagsprövningen kommer att medföra. Det vet man först sedan man hört sakkunniga och fått en tillräckligt bred bild av vad det här betyder ur en grundlagssynvinkel. Här handlar det också om jämlikheten mellan barnen i våra skolor och vad ett sådant språkförsök kan innebära i det sammanhanget på sikt, säger Henriksson.

Terho sade också att Sannfinländarna kommer att kräva att den obligatoriska svenskundervisningen slopas på alla utbildningsnivåer och att det fennomanska arvet är en mycket viktig del av politiken i Finland.

– Ja det skapar säkert många jobb och många nya tillfällen att knyta kontakter i Norden, säger Henriksson med syftning på det fennomanska arvet.

Hon säger att Sannfinländarna börjar bli desperata med anledning av sitt låga väljarstöd.

– De måste hitta någon fråga som de tror att de kan plocka poäng på, och då är det ur deras synvinkel tacknämligt att gå åt minoriteter och framför allt den språkliga minoriteten och svenskan, så jag är inte förvånad över att han tar en sån inställning.

Henriksson säger att det är trist att Sannfinländarna inte har insett att frivillig språkundervisning leder till mindre språkundervisning och att Finland behöver fler språkkunniga människor. Det handlar om Finlands konkurrenskraft och om att vara en del av Norden.

– Sannfinländarna talar gärna för att utvidga samarbetet inom försvaret med Sverige men man ser inte kopplingen – att det skulle vara bra med bättre svenskkunskaper, vilket borde vara uppenbart för alla som är någorlunda klarsynta.