Taktik väger tyngre än passion då fransmännen går till valurnorna i presidentvalets första omgång.

Många fransmän vill använda sin röst så att ytterhögerns kandidat Marine Le Pen eller vänsterns Jean-Luc Melechon inte kommer till andra omgången.

Torsdagskvällens attack i centrala Paris gör valet ännu mer oberäkneligt. Presidentkandidaterna planerade att avsluta sina kampanjer med stora valmöten runt om i landet, men på grund av terrordådet inhiberade många av dem sina program.

Vanessa Attias drack sitt morgonkaffe på en solig uteservering i centrala Paris. Hon sade att hennes röst går till mittenkandidaten Emmanuel Macron eller högerns Francois Fillon. Attias som arbetar inom reklambranschen sade att många av hennes vänner överväger hur de ska rösta för att hindra att Le Pen eller Melenchon går vidare i valet.

Utryckningsfordonens sirener hördes i bakgrunden samtidigt som Parisborna höll fast vid sina morgonrutiner.

– Jag oroar mig för att Le Pen vinner röster på terrordådet, sade Attias till FNB några kilometer från Champs Élysées.

Även högerkandidaten Fillon har talat mycket om säkerhet under sin kampanj och det kan få väljarna att samlas kring honom.

Extremt jämnt

Republiken är van vid en traditionell uppdelning mellan vänster och höger där presidentvalen är enkla att förutspå. Men den här gången är det annorlunda.

Marginalerna mellan Macron, Le Pen, Fillon och Melenchon är historiskt små och ligger nästan inom felmarginalen. I praktiken kan vilka två som helst av dem gå till andra omgången.

En stor del av väljarna hade ännu inte för en vecka sedan bestämt sig för en kandidat, uppgav forskningsinstitutet Ifops vd Frederic Dabi under ett evenemang på den svenska ambassaden. Dabi uppskattar att de som är osäkra har lättare att välja en bekant kandidat.

Enligt Dabi väljer fransmännen den här gången sin kandidat mer med tanke än känsla jämfört med tidigare val.

Korruptionsanklagade Fillon har under sin kampanj understrukit att fransmännen inte behöver älska honom utan de frågor han driver. Därmed är han en motpol till Macron som blivit ett politiskt fenomen på kort tid.

Enligt en Ipsos-enkät som publicerades på fredagen skulle Macron få 24 procent av rösterna och Le Pen 22. Fillon och Melenchon ligger på 19.

Le Pen backar något

Av toppkandidaterna har både Le Pen och Jean-Luc Melenchon drivit EU-fientliga kampanjer.

Kandidaterna har lovat omförhandla Frankrikes medlemskapsavtal och båda har hotat lämna unionen om det inte blir förbättringar för Frankrike.

Under den senaste tiden har Melenchon stigit i enkäterna medan Le Pen har backat med några procentenheter.

Ifops Dabi uppskattar att Le Pen lidit av att även andra kandidater talat mot EU och invandring i sina kampanjer. Det har lett till att Le Pen inte längre framstått som ett nytt och fräscht alternativ.

Enkäterna var gjorda före torsdagens terrordåd.