Den misstänkta gärningsmannen i gårdagens terrorattack i Paris har mycket gemensamt med andra terrorister som inspirerats av extremiströrelsen IS under de senaste åren. Den 39-åriga mannen var en våldsam och instabil kriminell som i alla fall i sina hemkvarter inte var känd för någon religiös övertygelse.

Skyttens grannar i förstaden Chelles utanför Paris beskriver honom som avvikande.

– Alla här kände honom. Han hade mist förståndet, han var väldigt skadad mentalt, sade en granne som ville förbli anonym.

23-åringen Abdel berättar att skytten hatade poliser och Frankrike. Han hade fått inspiration under flera fängelsestraff.

En annan man som presenterade sig som Salim säger att skytten i alla fall aldrig besökte den lokala moskén. Salim uppgav sig känna skyttens kusin.

Attacken inträffade på Champs Élysées i centrum av Paris sent på torsdagen. En polis dödades och två skadades då gärningsmannen öppnade eld med ett automatvapen. Han sköts sedan av polisen. IS har tagit på sig skulden för attacken.

Långt straffregister

Skytten var känd av säkerhetsmyndigheterna sedan tidigare.

År 2005 dömdes han för tre mordförsök, uppger en källa för AFP. 2001 ska han beväpnad ha kört en stulen bil mot en annan bil. Han flydde till fots innan han greps av mannen som kört den andra bilen och en polisaspirant som suttit med som passagerare. Han sköt två skott och skadade båda männen i bröstet. Två dagar senare skadade han allvarligt en polis som skulle hämta honom från cellen genom att ta polisens vapen och skjuta flera gånger.

Mannen dömdes till 20 års fängelse, men domen mildrades och han fick lämna fängelset 2013. Tre månader senare begick han ett rån. För rånet satt han i fängelse i två år och frigavs 2015.

– Vid den tidpunkten fanns det inga tecken på att han radikaliserats. Han var mycket inåtvänd och isolerad, säger mannens advokat Jean-Laurent Panier.

I februari greps mannen igen, den här gången misstänkt för att ha planerat attacker mot polisen. Han släpptes följande dag på grund av bristfälliga bevis.

Anti-terrorpolisen har utrett mannen sedan mars, men han fanns inte på säkerhetsmyndigheternas så kallade extremistlista. Kring 10 000 misstänkta islamska extremister finns på listan, men myndigheterna uppger att de saknar resurser att övervaka alla.