Ovissheten gör nervositeten stor inför första rundan av Frankrikes presidentval i morgon.

"Alla utom de" skriker vänstertidningen Libération ut på sin förstasida i dag, med bilder på Nationella frontens Marine Le Pen och konservativa Republikanernas François Fillon.

Valresultatet i morgon kan mycket väl ge en finalrunda mellan Le Pen och Fillon, vilket i så fall placerar vänstern fullständigt offside, precis som när Jacques Chirac mötte pappa Jean-Marie Le Pen i presidentvalet 2002. Eller som i regionalvalet 2015, då Nationella frontens starka insats i första rundan ledde till att flera regioner i dag står nästan helt utan vänsterrepresentation, då deras väljare fick sluta upp bakom högern i stället, för att undvika en seger för Le Pen och hennes kollegor.

Panik väntar?

Men vänstern är inte ensam om sin oro. Inom den franska högern är skräcken framför allt ett finalmöte mellan Le Pen och Vänsterpartiets ledare Jean-Luc Mélenchon. Och i den oron har de sällskap av allehanda ekonomer.

– Blir det en slutrunda mellan Mélenchon och Le Pen kommer inte investerarna att invänta andra omgången innan de agerar. I stället får vi se panik på marknaden på måndag, säger Philippe Gudin, Europachef på storbanken Barcalys, till tidningen Le Figaro.

Med tanke på att förre ekonomiministern Emmanuel Macron trots allt leder i opinionsmätningarna med sitt något vänsterlutande liberala program så borde egentligen stora delar av både högern och vänstern kunna vara lugna.

Osäker Macron

Men ledningen är knapp och osäkerheten är stor om huruvida Macrons tilltänkta väljare verkligen sluter upp bakom honom när de står där inne i vallokalerna i morgon. Mätningarna hittills har visat att ingen av de andra kandidaterna har så många osäkra väljare som Macron. Ekonomiministern är dessutom fortsatt ett oprövat kort och ovanligt ung, 39 år, för att försöka bli president. Och från höger kämpas in i det sista på att få väljarna att föredra Fillon framför Macron.

– Macron? Det innebär fem år till med François Hollandes misslyckade politik! kampanjade Xavier Bertrand, regional regeringschef i nordregionen Hauts-de-France vid ett möte i Lille i tisdags.