VPS och KuPS plockade varsin poäng efter 2–2 (1–2) inför 1809 i Sandviken.

Efter matchen berättade tränaren Petri Vuorinen att VPS gjort klart med en värvning. Gambiern Ebrima Sohna, som spelade i KuPS och kuwaitiska Al-Arabi SC i fjol, anlände till Vasa på lördagen. Sohna har varit kontraktslös sedan förra säsongen och kan därmed plockas in trots att transferfönstret stängt. VPS siktar på att ha med honom i bortamatchen mot IFK Mariehamn på söndag nästa vecka.

– Han är mittfältare, men kan också spela som mittback. Eftersom vi har skadeproblem i försvaret så tror jag vi kör in honom som mittback om vi får pappren i skick. Det blir en tuff match mot Mariehamns stora spelare, säger Vuorinen.

Första tio mot KuPS bestod av händelsefattig fotboll. KuPS flyttade upp pressen emellanåt och hade det offensiva initiativet, men Marko Meerits i VPS mål behövde inte göra mycket mer än att plocka ner något inlägg.

I 14:e minuten kom VPS första målchans som från ingenstans. Timi Lahti hade plötsligt massor med tid med bollen och frispelade Joonas Vahtera som missade målet med någon decimeter.

MÅL! VPS rullar upp till höger. Juha Hakola vinner bollen åt Steven Morrissey som läcker chippar ut bollen till Joonas Vahtera. Inlägget är riktigt bra och Kim Böling bröstar in bollen från nära håll. Bölings första ligamål i karriären och 1–0 i 21:a minuten.

Efter målet höjde KuPS intensiteten. Anfallaren Gbolahan Salami försökte filma åt sig en straff två gånger om och belönades med en varning, och sedan spräcktes VPS nolla.

MÅL! Timi Lahti får inte undan ett inlägg och mittfältaren Urho Nissilä får bollen i foten i boxen. Nissilä hittar krysset och 1–1 i 30:e minuten.

I 43:e minuten lyckades Salami skarva vidare bollen mot ytterbacken Tuomas Rannankari som avancerade i straffområdet. Men Meerits var på tårna och gjorde en viktig räddning.

MÅL! På tilläggstid skickar yttermittfältaren Sebastian Sorsa in ett inlägg i boxen. Timi Lahti når inte upp, men det gör Gbolahan Salami som nickar in 1–2.

Andra halvlek

KuPS stack upp ett par gånger i början av andra halvan, men sedan var det spel på gästernas planhalva som gällde. VPS rullade boll i sidled och fram och tillbaka och sökte luckor. Och till slut uppstod en.

MÅL! Aatu Laatikainen hittar Steven Morrissey i mitten. Han spelar vägg med Joonas Vahtera, som bjuder på en tjusig klack, och fälls av mittbacken Azubuike Egwuekwe i straffområdet. Juha Hakola kliver fram och sätter straffen hur säkert som helst. 2–2 i 67:e minuten.

Egwuekwe var nära revansch direkt när han nickade en hörna i stolpen strax efter kvitteringen.

Sedan ställde KuPS nigerianska mittfältare Reuben Gabriel till det rejält. Gabriel tog två varningar i snabb följd och blev utvisad i 74:e minuten.

VPS fortsatte föra spelet, men hade svårt att skapa några målchanser. Närmast kom Markus Jürgenson som löpte in i boxen på ett inspel av Laatikainen, men ett mellanting mellan avslut och inlägg avstyrdes av gästernas målvakt Otso Virtanen.

VPS laguppställning: Marko Meerits – Jesper Engström, Veli Lampi, Timi Lahti, Markus Jürgenson (v) – Aatu Laatikainen (v) – Kim Böling (46 min, Jerry Voutilainen), Juho Lähde (24 min, Sebastian Strandvall, v), Juha Hakola (86 min, André Clennon), Joonas Vahtera – Steven Morrissey.