– Det är rätt typiskt att det måste hända något innan man reagerar, säger ett huvudskyddsombud.

Viktig utrustning som tunga skyddsvästar, hjälmar och kommunikationsradio saknades på flera håll när poliser ryckte ut efter terrordådet på Drottninggatan i centrala Stockholm. Det framgår av interna tillbudsrapporter som poliser gjort och som Dagens Nyheter och Expressen har tagit del av.

Runt 50 anmälningar har nu kommit in, men redan dagen efter dådet började poliser uppmärksamma problemet.

– Det fick vi ganska tidigt reda på. Vi kunde helt enkelt inte utrusta så många poliser samtidigt, säger Roger Östergren, huvudskyddsombud på Polisförbundet i Stockholmsregionen, till TT.

"Inte alls bra"

För alla poliser i yttre tjänst finns lätta skyddsvästar, men den tyngre utrustningen delas på. Vid attacken fick poliser som i vanliga fall jobbar i inre tjänst med skrivbordsjobb kallas ut, vilket gjorde att de inte var rätt utrustade.

– Förmildrande omständigheter är att vi aldrig varit så många poliser inom ett område vid ett och samma tillfälle. Men det är inte alls bra. Nu blev polisen inte utsatt eller skadad, men det är inte bra att vi ger oss ut i sådana här farliga situationer utan rätt utbildning och utrustning.

Vidare påpekar poliser hur de tvingats ut på bevakningsuppdrag med sina vanliga tjänstevapen eftersom de inte fått utbildning i användandet av det förstärkningsvapen, k-pisten MP5, som polisen använder.

"Min känsla av att ingå i denna kommendering var att vi patruller rullar runt som måltavlor utan en rimlig möjlighet att skydda oss själva och tredje man", skriver en polis i sin rapport.

Dåd satte fart

Roger Östergren säger att arbetsgivaren reagerade efter de dåd som skedde i Frankrike, Bryssel och Köpenhamn.

– Det var då man började vakna. Då köpte man in skyddsutrustning. Men det räckte inte till.

Han säger att arbetsgivare och fack inte står på motsatta sidor i frågan och är angelägna om att poliser ska få rätt utbildning och skydd.

– Men det är rätt typiskt att det måste hända något innan man reagerar, att man inte kan tänka förebyggande, säger Roger Östergren. (FNB–TT)