Centern backade med en dryg procentenhet i antalet röster jämfört med föregående kommunalval, men om man jämför med föregående riksdagsval backade partiet med nästan fyra procentenheter.

Ordförande Juha Sipilä sade i lördags i sitt tal inför partifullmäktige att han tar på sig ansvaret för valförlusten. Men medlemmarna i fullmäktige tyckte inte det var Sipilä som var skyldig till nederlaget.

– Det är alltid blåsigt i positionen som ledande regeringsparti, sade Veikko Guttorm från Utsjoki.

– Det är alltid svårt att gå till val som det största regeringspartiet, sade i sin tur Silja Silvasti från Vichtis.

Långsiktigt arbete behövs

Det som speciellt oroade bland medlemmarna i partifullmäktige var Centerns svaga framgång i de stora städerna i södra Finland. Problemet skulle kanske inte vara så stort annars, men Finland urbaniseras hela tiden allt mer. Därför måste Centern på något vis klara av att profilera sig även som ett trovärdigt stadsparti.

– Centern måste slå rot i städerna. Det kräver åratal av långsiktigt arbete, precis som De gröna i åratal arbetade med att etablera sig i Jyväskylä, sade Jukka-Pekka Rusanen från Lapinlahti med hänvisning till att De gröna blev största parti i staden.

– Att bara satsa mer pengar på stadspolitiken är inte en lösning, utan vi måste hitta aktiva människor som bygger upp de nya framgångarna.