Tillgången till apotekstjänster ska utökas genom att öka antalet apotekstillstånd. Bestämmelserna ska bli mer flexibla, men verksamheten förutsätter även i framtiden tillstånd.

Vidare ska man utreda möjligheterna att avreglera försäljningen av vissa receptfria mediciner, men utan att tumma på läkemedelssäkerheten. Det innebär att vissa salvor kan komma till försäljning i matbutikerna, men inte värkmediciner.

Vidare vill regeringen att kriterierna för apotekstillstånd ska göras tydligare.

Sysselsättningen ökar

I fråga om sysselsättningsmålet på 72 procent säger Sipilä att det mer eller mindre uppnås om tillväxten är på en tvåprocentsnivå från i år framåt under återstoden av mandatperioden till 2019.

– Men tillväxtprognoserna utlovar inte en så här stark tillväxt, sade Sipilä på en presskonferens.

Sipilä lovade att informera mer om regeringens sysselsättningsåtgärder i morgon. Om regeringen utökas med fler ministrar kommer beskedet också i morgon. Men det här är fortfarande osäkert, sade Sipilä.

Några nya nedskärningar är inte att vänta.

Kommunernas utgifter ska sänkas

Kommun- och reformminister Anu Vehviläinen (C) säger att regeringen hoppas kunna minska på kommunernas utgifter. Det ska ske bland annat genom ett system som ska sporra kommunerna att producera sina tjänster för en billigare peng.

Det är tänkt att systemet ska träda i kraft efter 2019, men enligt Vehviläinen måste systemet beredas väldigt noga.orgon.