Åtta personer i Västra Götaland är anhållna misstänkta för att ha spridit material som avbildar sexuella övergrepp mot barn, meddelar Robert Karlsson, polismästare i Region Väst, till TT. De misstänkta är män i åldrarna 30 till 60 år.

Samtliga sju polisregioner har deltagit och skött det fysiska tillslaget. Åklagare har fattat beslut om att 50 personerna ska hämtas in till förhör. Det finns också beslut om husrannsakningar i deras bostäder.

– Vi har identifierat ip-adresser där man befattat sig med det här materialet. Vissa av de här personerna går inte att spåra för att deras internetoperatör inte vill lämna ut uppgifter till oss, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert vid nationella operativa avdelning, till TT.

Sju prioriterades

Instansen avslutades under tisdagsförmiddagen och personer runt om i Sverige ska ha tagits in under razzian. De flesta ärendena har gått till regionerna Stockholm, Väst och Syd.

Sju personer ska ha hämtats in sedan tidigare, eftersom de antingen har haft egna barn eller arbetat med barn.

– I ett tiotal fall har de misstänkta prioriteras eftersom de har haft tillgång till barn på ett eller annat sätt. Då har vi inte väntat på det här gemensamma datumet.

Omfattande utredning

Vilka brott som kan ha begåtts mot barn är ännu oklart, enligt polisen. Oavsett om det handlar om innehav och spridning, eller egna övergrepp, så kommer materialet att arbetas vidare med.

– Nu pågår det vanliga förundersökningsarbetet med förhör och beslagsgenomgångar. Barnpornografibrott innebär omfattande utredningar. Det kan röra sig om väldigt mycket bilder och filmer, säger Anders Ahlqvist.