Aho gjorde en utmärkt debutsäsong i NHL, men hans Carolina Hurricanes gick inte vidare till slutspel. Puljujärvi blev aldrig ordinarie i Edmonton Oilers och laddar nu för VM trots att laget är kvar i slutspelet. Arrangemanget är ovanligt – Oilers har gått ut med att Puljujärvi kan kallas tillbaka när som helst trots att han spelar landslagshockey.

– De ansåg att den bästa lösningen just nu är att åka till Finland. Jag vet inte om jag kallas tillbaka ännu i vår, men nu koncentrerar jag mig fullt ut på VM-lägret, säger Puljujärvi.

Han dominerade både i U20- och U18-VM förra säsongen, men dominansen har inte fortsatt i NHL och AHL. Puljujärvi kom ändå upp i fullt godkända 12 mål och 16 assist på 39 matcher för farmlaget Bakersfield Condors.

– Spelet i AHL är ganska likadant som i NHL, alltså snabbt och fysiskt i små rinkar. I NHL är individerna skickligare, säger Puljujärvi efter 28 grundseriematcher i NHL (1+7=8 poäng).

Aho gjorde smått sensationella 24 mål och 25 assist under sin första NHL-säsong. Det är mer än vad till exempel Valtteri Filppula, som ska spela ihop med Puljujärvi och Aho i veckoslutets EHT-turnering i Tjeckien, gjorde under sitt debutår. Aho var med i vuxen-VM för ett år sedan och i höstens World Cup. Puljujärvi gör däremot debut i A-landslaget på torsdag, mot Tjeckien i Ceske Budejovice.

– Det finns gott om passningsskicklighet i kedjan, så jag tänker bara hålla klubban i isen och åka på mål. Men alla i vår kedja kan ju nog göra mål, säger Puljujärvi.

Den namnstarka kedjan väntas inte spela ihop i powerplay. På tisdagens träningspass i Helsingfors övade Puljujärvi och Aho spel i numerärt överläge tillsammans med Miro Aaltonen, som han spelat med i Kärpät, och Coloradospelaren Mikko Rantanen, bekant från förra årets juniorlandslag. Fyra forwards tränade alltså ihop med en back – Julius Honka.