Organisationen Reportrar utan gränser (RSF) granskar årligen 180 länder och rangordnar dem enligt hur bra pressfriheten mår. Sedan 2010 har Finland toppat listan, men i år är det Norge som är bäst på pressfrihet. Sverige kommer på andra plats och Finland först på tredje.

Orsaken till att Finland har halkat ner i listan är statsminister Juha Sipiläs (C) försök att sätta press på Yle:s nyhetsbevakning. Påtryckningarna kom som en chock både för landets medborgare och för journalisterna, står det i motiveringen. Journalister som arbetar i Finland är vana vid professionellt uppförande och arbetsro.

RSF:s generalsekreterare Christophe Deloire klassar Finlands fall från pressfrihetsindexets topplacering som den mest betydande enskilda händelsen. Han förvånas över att journalisternas professionella kunnande och goda praxis inte förhindrade att yttrandefriheten försvagades.

Ilkka Nousiainen, ordförande för Reportrar utan gränsers avdelning i Finland, säger i ett pressmeddelande att statsministerns position som utövare av offentlig makt och hans sätt att lägga sig i enskilda professionella journalisters arbete uppfattades som en begränsning av yttrandefriheten både i inhemska och internationella medier.

- När man ännu lägger till enskilda redaktörers motiveringar för att säga upp sig förmedlades en bild ut i världen som inte passar ett föregångsland för yttrandefriheten.

Pressfriheten hotas allt oftare i moderna demokratier och inte bara i auktoritära stater och diktaturer. I år kom tre nya länder med på pressfrihetens ”svarta lista”: Republiken Burundi, Egypten och Bahrain.

Under året har yttrandefriheten minskat med 2.3 procent i hela världen. Det beror dels på att det finns krig och interna konflikter i vissa länder och dels på att det finns nationalistiskt sinnade regeringar som har en fientlig inställning till medierna.

Genom valet av Donald Trump till USA:s president och Brexitkampanjerna i Storbritannien kunde man observera förakt gentemot traditionella medier och snabb spridning av falska nyheter. Också inför presidentvalet i Frankrike har politiska attacker mot pressfriheten observerats.

I många europeiska länder håller nivån på pressfriheten på att försämras. I Polen har president Kaczynskis administration ändrat offentliga radio- och TV-kanaler till instrument för propaganda och börjat utöva press mot ekonomiskt självständiga nyhetsbyråer som motsätter sig politiska ändringar. Även situationen i Ungern är mörk när det gäller pressfriheten.

De nordiska länderna sticker tydligare än tidigare ut som en egen grupp av starka medborgarsamhällen där yttrandefrihet och mänskliga rättigheter är centrala värden.

Reportrar utan gränser har publicerat sitt pressfrihetsindex årligen sedan 2002. Indexet sammanställs med hjälp av journalister som arbetar i olika länder, forskare, jurister och människorättsaktivister.