Trafikverket har kontaktat skolorna i Jakobstad för att få bukt med att ungdomar vistas olovligt på tågspåren. Enligt Trafikverket har ungdomar i Jakobstadstrakten upprepade gånger klättrat upp på tågvagnar eller hoppat framför tågen och på det viset orsakat farliga situationer.

Flera rektorer har redan skickat ut informationen till föräldrarna via informationsprogrammet Wilma. Kyrkostrand-Jungmans skolas rektor Ida Kronholm är en av dem.

- Jag har själv inte hört några rykten om sådana här problem och jag tror kanske att det mest berör lite äldre elever. Men eftersom Trafikverket uppmanade oss rektorer att informera föräldrarna så skickade jag ut infon, säger hon.

Trafikverket påminner om att man bara får korsa järnvägen vid officiella plankorsningar eller över- och underfarter. Det är förbjudet enligt lag att vistas på järvägsområden. Tågen rör sig snabbt och tyst och det är svårt att upptäcka dem i tid.

Tågen har dessutom en bromssträcka på flera hundra meter och kan inte väja. Trafikverket påpekar också att vandalism är förbjuden och farlig, också för skadegöraren själv. Det är alltid livsfarligt att röra sig på elektrifierade järnvägar.

Sedan den 20 februari har Trafikverket fört en kampanj för trafiksäkerheten på järnvägsspåren. Kampanjen påminner framför allt ungdomar om faran med att ta selfies på tågspåret.