Det blev en längre väg än väntat för 26-åriga Ida Berg till SVT:s tv-studio i Göteborg. Berg som bor och studerar journalistik i Vara i Västergötland sökte redan i april 2014 till Vem vet mest.

Två år senare fick hon komma på ett såkallat intagningsprov till programmet.

– Jag trodde nästan att jag hade fallit mellan stolarna när det tog så lång tid innan de hörde av sig. När jag fick veta att jag klarat det och väntade på att få vara med kändes det kul, säger Berg.

I går kväll var det sändningsdags för avsnittet där Berg är med men själva avsnittet spelades in redan i slutet av januari. Frågorna hade enligt Berg varierande svårighetsgrad.

Hur tycker du att det gick?

– Det gick bra, i början hade jag lite tur men det ska man väl ha ibland. Jag fick en fråga om Sveriges utrikesminister som jag missade och det stör mig fortfarande, jag studerar ju journalistik.

Berg svarade rätt redan på första frågan i kvalicificeringsronden. Men det är inte lång tid deltagarna har på sig på att besvara frågorna av programledaren Rickard Olsson.

– Det var några frågor som jag kunde men det visade sig vara svårt att få fram svaren på tre sekunder. Efter inspelningen kände jag mig stressad och självmedveten i ett par dagar innan jag började smälta det och insåg hur roligt det var att vara med.

Både gårdagens avsnitt och finalavsnittet som visas på SVT på fredag kväll spelades in under en och samma dag vilket innebar en intensiv dag med inte mycket tid att förbereda sig mellan tagningarna.

– Jag hade inte alls räknat med att gå vidare, så jag kände mig mest glad och förvånad. Jag lade inte så mycket tid på att förbereda mig utan gick mest runt i Göteborg och lyssnade på musik som jag blir glad av, säger Berg.

Finalavsnittet där Berg är med sänds på fredag klockan 20 finsk tid på SVT2.

Här hittar du tisdagens avsnitt på SVT Play.

Vem vet mest?

  • Ett frågesportsprogram som sänds vardagar i SVT2 med programledaren Rickard Olsson.
  • Mellan måndag till torsdag tävlar åtta personer, varav tre går till dagsfinalen. Två går vidare till fredagsfinalen, men den som får högst poäng i finalen får en extra lampa till fredagsfinalen.
  • Av deltagarna krävs bred allmänbildning men också ett strategiskt tänkande.