Partiet ändrade linje i frågan under regeringens halvtidsöverläggningar i början av veckan, vilket gjorde det möjligt för riksdagens ekonomiutskott att godkänna ett tidigare bordlagt betänkande.

Utskottets beslut innebär att ett lagpaket där förvaltarregistret ingår ska behandlas i riksdagens stora sal.

Utskottets ordförande Kaj Turunen (Sannf) har tidigare varit öppet kritisk till att införa ett förvaltarregister. Då processen nu kom igång igen tillfogades tre yttranden till betänkandet.

Turunen betonar framför allt det första av dem – att skattemyndigheterna via tillräckligt kraftfull ny lagstiftning ska kunna få tillgång till utdelningsuppgifter för aktier i förvaltarregistret.

Enligt yttrandet ska en källskatt som krävs in av en oidentifierad förmånstagare vara "tillräckligt sporrande". Skrivelsen tar ändå inte ställning till hur hög skatten ska vara.

– Kryphålen rättas till med en hög källskatt, säger Turunen.

Ett antal EU-länder har förvaltarregister, som gör det möjligt att dölja identiteten på aktieägarna. I registren finns i stället en förvaltare, till exempel en bank.

Turunen erkänner att det nuvarande systemet med offentligt ägande i Finland är bra, inte minst för att journalister har tillgång till de offentliga uppgifterna, till exempel om politikers aktieinnehav.

– Men det går inte att påverka andra länder gällande vilka uppgifter man får ut. Det som går att påverka är om skattemyndigheten får uppgifterna, säger Turunen.

Utskottet väntar sig ändå att regeringen utreder om det går att skapa ett system där ägaruppgifterna är offentliga också i fortsättningen.

Kritik

Då Sannfinländarna tidigare tagit ställning mot förvaltarregistret erbjöds en höjd källskatt som motåtgärd. Trots den möjligheten tog Turunen då ställning mot att införa registret.

Oppositionen är fortfarande mot registret och föreslår att hela lagförslaget förkastas.

– Vi kräver att lagförslaget skickas tillbaka till brådskande tilläggsberedning och att det läggs till ett förbud mot förvaltarregistrering även för värdepapper som lanserats av finländska företag utomlands, säger Lauri Ihalainen (SDP) som sitter i ekonomiutskottet.

Han är också kritisk till att det i stort sett oförändrade betänkandet dök upp i utskottet igen med bara två dagars förvarning. Han är tveksam till om de tillägg som utskottet nu gjorde kommer att påverka processen.

EU-förordning kan leda till förvaltarregister

  • Finland håller på att implementera en värdepappersförordning från EU som trädde i kraft i september 2014. Det förvaltarregister som kan införas som en del av processen har länge varit föremål för debatt.
  • I november 2015 konstaterade dåvarande finansministern Alexander Stubb (Saml) att 90 procent av utlåtandena i frågan varit positiva. I själva verket var en majoritet tydligt negativa.
  • Bland annat polisen och skattemyndigheterna är kritiska mot att införa ett förvaltarregister.
  • Hela processen lades ner för första gången i december 2015.
  • Riksdagens ekonomiutskotts ordförande Kaj Turunen (Sannf) bad i slutet av 2016 EU-kommissionen om ett utlåtande i frågan.
  • Enligt en tidigare teori kan Finland tvingas godkänna att finländskt ägande kan döljas via förvaltarregister i utlandet. Enligt EU-kommissionens senaste besked behöver Finland inte godkänna sådana arrangemang, uppger Turunen.
  • Regeringen kom i början av denna vecka överens om att fortsätta jobba för ett förvaltarregister. Ärendet godkändes i riksdagens ekonomiutskott med rösterna 8–5 – regeringspartiernas representanter röstade för.