Undantag finns, men de flesta 100-åringar är inte riktigt raska och pigga. Allas vårt fosterland, 100-årsjubilaren Finland, har också gott om ålderskrämpor.Många, speciellt finlandssvenskarna, anser att seniliteten verkar ha accelererat under den nuvarande regeringens mandatperiod.

Sysselsättning och ekonomisk tillväxt verkar inte vara tillnärmelsevis lika viktiga frågor för regeringen som inskränkningar i svenskundervisning jämte flyg- och tågförbindelser.

Å andra sidan är det betydligt fler än vi finländare som upplever att de egna beslutsfattarna har tappat kompassen. Rättare sagt sveper det sveper något av en kulturell vilsenhetsvind över hela världen, just nu.

Tomas Björkman, författare till boken ”Världen vi skapar. Från Gud till marknaden”, pekar på stress, depressioner, en accelererande miljöförstöring och en växande ekonomisk ojämlikhet som globala symptom på att hela världen just nu utvecklas i en ohållbar riktning.

Populismen som frammanade britternas brexit och valet av Donald Trump till president i USA är illavarslande tecken på att hela vårt västerländska, demokratiska samhällsystem knakar i fogarna. Också kyrkan har förlorat den position den har haft som både andlig ledare och stöttepelare för de styrande.

Den enda reella berättelse vi verkar ha kvar är den om människans roll som konsumenter på en marknad. Vi lever i ett värdevakuum och ser inte längre sammanhang och mening.

Vi behöver med andra ord hjälp av varandra att forma ett nytt och bättre samhälle med klar kurs. I en postmodern tid utan auktoriteter måste vi tillsammans skapa det samhälle vi och våra barn ska leva i.

Det här kan sägas vara kontexten eller den yttre ramen för HSS Medias och Yrkeshögskolan Novias färska samarbetsprojekt Framtidsbilder (se ÖT 28.4). Massmedia är, och har alltid varit, idéernas mötesplats. Det är i de olika mediekanalerna vi har chans att diskutera oss fram till en gemensam vision om hur morgondagens samhälle ska se ut.

Dialogen kan också föras via bilder, videofilmer eller ljudinspelningar. Genom att sända in ditt eget bidrag till framtidsbilder@hssmedia.fi före medlet av juni är du med och formar vår framtid.

Workshopen som inbegriper HSS Medias läsare tar naturligt nog fasta på Österbotten som så kallad community eller subkultur. Men i och med att Österbotten tillika är en del av världen finns det inga begränsningar för läsaruppdraget.

Författaren Tomas Björkman bedömer att riktningen för mänsklighetens framtid kommer att avgöras i de kollektiva, existentiella val vi står inför under detta sekel. Enligt Björkman existerar det inga individuella jag, tvärtom är vi alla involverade i en ständigt pågående evolutionsprocess som för evigt lämnar spår i framtiden.

Den som tvivlar på att han har rätt kan föreställa sig en tidsresa framåt eller bakåt i tiden. Din egen för länge sedan döda farfar eller farfarsfar skulle inte ha en chans att förstå sig på våra smarta mobiler och läsplattor.

På samma sätt skulle inte heller dagens generation kunna orientera sig i samhället år 2070. Samhällsutvecklingen är alltså kumulativ med erfarenheter som byggs på efter hand.

Just därför är det faktiskt läge att utnyttja ett lands 100-årsjubileum som ett avstamp för en framtidsdebatt i ord och bild. I Jakobstad kommer den här debatten också att yngla av sig i form av konferenser och seminarier om samhällsutvecklingen.

Det som vi framför allt borde fundera på är hur marknadsekonomin kan förädlas så att den också tjänar andra värden än penningens. Marknaden är ett självorganiserande system som fungerar väl i en del situationer, men väldigt dåligt i andra.

Ensam kan marknaden inte skapa mening och ett sammanhang för ett samhälle, vi behöver ett högre mål än så.

Vilket är det målet och hur ser de redskap ut som kan tämja marknaden att tjäna människans syften i en tid då partipolitiken inte längre kan tygla marknadskrafterna?