Jourhavande brandmästaren Arto Latvala säger att nödcentralen fick flera larm om rök på balkongen till bostaden i stadsdelen Västerkulla.

Bostaden stod i ljusan låga när brandkåren anlände. Ytterdörren till bostaden hade brunnit sönder och trapphuset hade fyllts med rök.

– Förstörelsen var total. Det var svårt att släcka branden, men lyckligtvis hände det på dagen när det inte var så många hemma, säger Latvala.

Den nedbrunna bostadens ägare var inte hemma när elden bröt ut. Men boende på de övre våningarna i höghuset på sex våningar hade blivit instängda och de visades ut efter att elden släckts och trapphuset vädrats, säger Latvala.

– Det fanns människor i flera bostäder ovanför branden. Några var på sina balkonger. Lyckligtvis hölls alla i sina bostäder och försökte inte ta sig ut via trapphuset. Det skulle ha varit ödesdigert eftersom man inte kan andas in rök som orsakas av eldsvådor många gånger.

Ingen skadades i branden, men alla cirka 80 boende i huset evakueras.

– Hela trapphuset måste hållas evakuerad åtminstone över natten eftersom det luktar rök i alla bostäder. Det luktar så kraftigt att man får huvudvärk om man sover här.