– Det finns ett reellt hot om en nordkoreansk kärnvapenattack mot Seoul eller Tokyo, säger USA:s utrikesminister Rex Tillerson.

Det är bara en fråga om tid innan Nordkorea kommer att ha kapacitet att kunna slå till mot USA, sade Tillerson när de 15 medlemmarna i FN:s säkerhetsråd möttes för att avhandla krisen.

Han anser att trycket mot Nordkoreas regim måste öka och att Nordkorea måste rusta ned.

– Vi måste öka den ekonomiska isoleringen av Nordkorea, sade han.

Förebygga konflikt

Han uppmanar det internationella samfundet att införa ytterligare sanktioner mot Nordkorea och att avbryta eller minska de diplomatiska relationerna med landet, samt inte acceptera Nordkoreansk arbetskraft.

FN-chefen António Guterres varnade för att det är farligt att inte ha några kommunikationskanaler till Nordkorea

– Vi måste undvika felberäkningar och missförstånd, sade Guterres.

– Vi behöver agera för att förebygga konflikt och för att uppnå en varaktig fred.

Spänningen har ökat rejält mellan USA och Nordkorea, medan grannländerna trevat efter sätt att tona ned krigsretoriken.

Rysslands vice utrikesminister Gennadij Gatilov sade vid mötet att "retoriken tillsammans med hänsynslösa muskelspännanden har lett till en situation där hela världen på allvar undrar om krig kommer att bryta ut", enligt nyhetsbyrån AFP.

"Kritisk nivå"

Läget på Koreahalvön har nått en kritisk nivå, konstaterade Kinas utrikesminister Wang Yi strax före mötet.

– Vi måste göra parallella framsteg både vad gäller nedrustning av kärnvapen och med fredsprocessen, sade han på en presskonferens.

Wang betonade att enda vägen framåt är att föra dialog.

Även USA:s president Donald Trump föredrar diplomati för att lösa krisen. Men samtidigt installeras just nu robotförvarssystemet THAAD i Sydkorea – vilket Kina kraftigt motsätter sig – och en grupp örlogsfartyg styr mot Koreahalvön. Och den amerikanska retoriken är fortsatt hård.

– Det finns en risk för att det blir en stor, stor konflikt med Nordkorea. Absolut, sade Trump i en intervju med Reuters före säkerhetsrådets möte.