De senaste åren har ögonbrynen fått ett lyft i modevärlden och hamnat i blickfånget på make up-scenen. 23-åriga Ina Palm i Vasa är något av en ögonbrynsexpert och tycker att ögonbrynen är en mycket viktig del av sminkningen, om inte den viktigaste.

Varför är ögonbrynen en så viktig del av en make up?

– Brynen ger struktur och framhäver ansiktsformen. Man ser också piggare ut, sminkade ögonbryn lyfter ögonen. Dessutom kommer ögonsminkningen fram tydligare med sminkade bryn.

Efter ett par år med hårt markerade ögonbryn är det buskiga och naturliga inne nu. Men det betyder inte att faffas bångstyriga bryn är trendiga.

– Nej, det ska vara kontrollerat buskigt, säger Palm.

Nu ska man följa brynens naturliga form och ta hänsyn till hårfärg och hudton. För den som inte har så mycket ögonbryn finns tekniker för att måla in strån och få brynen att se fylligare ut – men det kräver en del övning.

Ina Palm visar hur man får till buskiga ögonbryn. Hennes bryn är raka och något omaka, menar hon.

– Ögonbrynen måste inte se exakt likadana ut, ingen tittar så noga. Själv har jag ett snällt och ett olydigt ögonbryn och måste använda lite olika tekniker på dem.

Zoom

Ina Palm före sminkningen av ögonbryn. Hon börjar med att borsta igenom ögonbrynen med en borste. Foto: Heidi Kojonen


Zoom

Ina börjar med att applicera färg i ögonbrynen med en vinklad, smal pensel. Hon använder en palett med färg i pulverform och börjar vid mitten av ögonbrynet. Färgen applicerar hon i brynets nederkant och sveper sedan uppåt. Nederkanten av brynet ska vara skarp och jämn. Överdelen av brynet är mer naturlig och buskig och har mindre färg. Foto: Heidi Kojonen


Zoom

Sminkningen avslutas med en ögonbrynsgel. Ina använder en med färg och borstar igenom ögonbrynen för att fästa dem. Foto: Heidi Kojonen


En lista på användbara redskap och produkter

Ina Palm radar upp några redskap. De förutsätter olika tekniker och vissa kräver mer träning än andra.

Zoom

Några olika redskap att använda när du sminkar ögonbrynen. Foto: Heidi Kojonen


1. Pomade - Produkten Anastasia dip brow pomade slog ner som en bomb i sminkvärlden och blev väldigt populär. Den och andra liknande produkter är starkt pigmenterade. Vid applicering ska man använda en tunn, vinklad pensel.

2. Ögonbrynsgel - Enklast och snabbast. Det finns både genomskinliga gel och pigmenterade. Med en genomskinlig gel kan du fästa ögonbrynet efter att du färgat det med exempelvis en penna. Med den pigmenterade sätter du också färg på brynet. Det finns också gel med fibrer som ger ett fylligare resultat.

3. Vinklad, smal pensel.

4. Ögonbrynsborste.

5. Penna - För ifyllnad där det fattas strån i brynet. Använd helst en smal penna.

6. Concealer för att framhäva ögonbrynen. Med concealer kan du också dölja små misstag.

7. Ögonbrynsfärg i pulverform - En palett med flera färger ger större frihet att göra kreativa sminkningar. Appliceras med en vinklad, tunn pensel.


Förr skulle ögonbrynen vara smala

Tidigare decennier har det varit populärt att noppa ögonbrynen i en smal form men under de senaste två åren har make up-artister på Instagram ruckat på trenden när så kallade Instagram-brows blev ett fenomen.

– De sminkade orealistiska ögonbryn som ändå passade in med sminkningen, säger Palm.

Då gällde mörka ögonbryn med skarpa former som man framhävde med en ljus concealer närmast brynet. Formen på brynet behövde inte följa den naturliga formen och färgsättningen var mörkast längst ut i brynet och ljusare mot näsryggen.

Efter trenden med hårt målade ögonbryn är det nu trendigt med buskiga ögonbryn i sin naturliga form.

Den brittiska modellen och skådespelaren Cara Delevingne är känd för sina naturliga och buskiga ögonbryn.

Zoom

Brittiska modellen Cara Delevingne är känd för sina buskiga, naturliga ögonbryn. Foto: 123rf.com


Kommer 1990-talets smala streck tillbaka?

– Nej, de kommer inte tillbaka. Men trenderna kommer att utvecklas och vi kommer att se kreativa trender. Redan nu har vi sett en del glitter och färg, som lila eller gröna ögonbryn. Det senaste är "feather eyebrows" (ögonbryn som formas som fjädrar), en trend som skapades av finländska Stella Sironen.

Undvik de här vanliga misstagen

  • Du använder en för varm ton på färgen. Använd hellre en kallare ton.
  • Du använder för mycket färg i början. Det är bättre att bygga på i sakta mak.
  • Du vågar inte följa din naturliga form på ögonbrynet utan försöker få till en annan form.
  • Du glömmer att borsta igenom dem.
  • Du drar inte ut ögonbrynet tillräckligt långt ut mot tinningen. Genom att placera en penna vid näsvingen och ögonvrån kan du ta reda på hur långt ut ditt ögonbryn ska vara.

Män, ta fram pincetten!

  • Ina Palm ger sina bästa tips till män som vill vårda sina ögonbryn:
  • Var inte rädda för att noppa brynen lite. Ta bort de strån som ligger utanför ögonbrynsramen eller mellan ögonbrynen.
  • Är brynen buskiga och spretiga? Kamma igenom dem med en ögonbrynsborste och trimma brynen med en sax. Det gör stor skillnad.