Först sätter regeringen orimliga gränser för hur många knä- och höftledsoperationer ett sjukhus måste ha för att få fortsätta med kirurgi. Efter det lämnar regeringen en proposition där man slår fast att samma kriterier ska gälla för privata vårdproducenter.

På motsvarande sätt dikterar regeringen också att operationer som kräver anestesi förutsätter samjour dygnet runt, oberoende vi talar om offentlig eller privat vård.

Det är ett katastrofbesked för Jakobstadsregionen som, om lagen träder i kraft, inte kan rädda den befintliga dagkirurgin genom en privatiseringsåtgärd. Regeringen försöker med andra ord motarbeta Jakobstadsregionen med alla till buds stående medel.

Hittills har vi i vårt land inte haft några lagar som begränsar den privata sjukvården. Men nu verkar det vara slut med att efterfrågan ska få styra utbud.

Regeringen eftersträvar något den kallar konkurrensneutralitet. Landskapsägda bolag ska kunna bedriva verksamhet på den konkurrensutsatta marknaden med samma rättigheter och skyldigheter som andra bolag.

Därför är det enligt regeringen inte befogat att landskapsägda och privata bolag åläggs från varandra avvikande skyldigheter.

Det är svårt att ha några höga tankar om en regering som dyrkar stordriften och i princip omöjliggör en stor del av dagens sjukvård i Jakobstad.