– Tanken är att underlätta för de sökande, att mottagarna enklare ska hitta de stipendier som finns, säger Håkan Omars, Svenska kulturfondens ombudsman i Österbotten.

Svenska Österbottens kulturfond, som är en del av Svenska kulturfonden, består av cirka 30 underfonder, var en och en med speciella donationsvillkor. Omars ger ett exempel:

– Henry och Martta Bertells fond delar ut medel till studerande på teknisk linje. I dag betyder det i praktiken studerande vid Yrkeshögskolan Novia eller Yrkesakademin. Därför har stipendierna lediganslagits i samarbete med de här skolorna för att man ska försäkra sig om att pengarna går till rätt mottagare, säger han.

Men hur få ut informationen om övriga stipendier på bästa sätt, till exempel om att det vartannat år finns ett skogsbruksforskningsstipendium att söka?

– Det är därför vi nu går in för ett nytt system med en separat ansökningsomgång i september. Då kunde stipendierna från de här 30 mindre fonderna inom Svenska Österbottens kulturfond delas ut före årsskiftet. Flera av dem delar ut avkastning med lite längre intervall såsom vartannat eller vart tredje år, säger Omars.

Svenska kulturfondens stora utdelning sker som vanligt på våren, i april-maj.