Lagring av energi är ett av de hetaste diskussionsämnena inom energiindustrin. Det har Wärtsilä reagerat på och presenterar nu en lösning för lagring av energi.

Wärtsilä meddelade i april 2016 att bolaget har utvecklat en lösning också för solenergimarknaden. Det är storskaliga solkraftverk på över tio megawatt. Wärtsilä kommer även att erbjuda så kallade hybridkraftverk, en kombination av förbränningsmotorer och solpaneler. Till hybridkraftverket kan nu också kopplas ett energilagringssystem.

Risto Paldanius, som ansvarar för lagringsprojektet inom Wärtsilä, berättar att lagring av energi är ett mångfasetterat begrepp.

– När man diskuterar lagring av energi finns det många olika sätt. Allt beror på vad syftet är, och vad behovet är. Det som diskuteras flitigt är förstås lithiumbatterier, främst därför att det är den teknik som används inom bilindustrin.

Han berättar att även Wärtsilä använder sig av lithiumbatterier för energilagring.

– Det finns ett tiotal olika typer av lithiumbatterier. I våra lösningar anpassar vi alltid lagrings- och batterilösningen till kundens behov och till de krav som anläggningen ställer. Vi köper in komponenter och utvecklar den batteri- och lagringslösning som är optimal för varje anläggning skilt. Allt handlar om optimering, berättar Paldanius.