Denna allmänna, pessimistiska uppfattning strider markant mot den färska konjunkturöversikt enligt vilken Jakobstadsregionen just nu har den allra bästa ekonomiska utvecklingen i Österbotten. Då det gäller trender för omsättningen har Jakobstadsregionen ända från och hösten 2013 utvecklats i en betydligt positivare riktning än övriga Österbotten.

Jakobstadsregionen ligger också både omsättningsmässigt och lönemässigt långt över landets medeltal, något som i sig borde bädda för en förhållandevis hög konsumtionsnivå.
Livsmedelsbranschen lär vara den enskilt största orsaken till att det nu går bra för Jakobstadsregionen.

Snellman har vuxit så det har knakat på senare år och utöver det finns många mindre livsmedelsföretag med bra drag under galoscherna.

Orsaken till att Jakobstadsregionen sticker ut i ett österbottniskt perspektiv ska sökas i näringsstrukturen. Medan regionen för 15-20 år sedan var ytterst beroende av cellulosa- och pappersindustrin och dess konjunkturtoppar är dagens näringsstruktur mycket differentierad med företag verksamma i flera olika branscher.

Jakobstadsregionen har stora aktörer inom allt från båtbyggande till livsmedel och slipmaterial. Om det tillfälligt går sämre för en bransch får de andra agera lokomotiv.

Jakobstadsregionen har en högre omsättning inom industrin, en större andel export och en livligare byggsektor än övriga landet.

Zoom


Vasa har mer befolkning ja, men dess näringsliv har en stark fokus fokuserad på energibranschen. Därför ligger Jakobstadsregionens kurva nu också högre än Vasaregionens kurva. Men i ett nationellt perspektiv går det bra för alla regioner i Österbotten.

Mest positiva till investeringar är man inom industrin inom vilken drygt 40 procent av respondenterna uppskattade att investeringarna blir större i år än i fjol. Just därför är det synd att det finns flaskhalsar i form av en brist på kunnig arbetskraft.

På det hela taget är det lite svårt att förstå varför även Österbottens handelskammares företagarenkät Business panel ger utslag om en dämpad framtidstro i Jakobstadsregionen.

Trots att Jakobstadsregionen så att säga är bäst i klassen är saldotalet för stämningen ännu på en lägre nivå än för de andra österbottniska regionerna. Men författarna till rapporten har sett samma tendens tidigare.

Det finns en fördröjning i systemet. Stämningen stiger först då den ekonomiska förbättringen riktigt konkret börjar märkas i vardagen.