Kallor, rosor och flamingoblommor står prydligt på bordet i en ateljé i Clerkenwell i London. De holländska championaten har plockats dagen innan.

Pasi Jokinen-Carter är en av de många finska företagarna som driver ett framgångsrikt företag i miljonstaden. Han har gjort blomsteruppsättningar för stadens societet och ämbetsverk i över ett decennium.

Det går bra för företaget men resultatet i fjolårets folkomröstning har fått Jokinen-Carter att tvivla på om London är det bästa stället för honom

Motsvarande resonemang förekommer också hos andra företag som är verksamma i Storbritannien eftersom brexit medför en osäkerhet som kan vara i flera år.

Direktören Christa Holmborg på den finsk-brittiska handelskammaren uppskattar att företagen väntar på ytterligare information innan de fattar några beslut.

– De flesta större företag väntar och ser innan de gör några förändringar.

Holmborg hävdar att Storbritannien är en intressant marknad för många och därför vill företagen ogärna lämna landet.

Blomsteraffärerna är beredda

Jokinen-Carter bestämde sig för att byta ut regniga London mot soliga Algarve. Han uppger att han övervägt flytten redan tidigare men brexit satte fart på beslutet.

– Då resultatet stod klart folkbokförde sig min engelska make direkt hos det portugisiska skatteverket. Han antog att det vore bäst att genast få ett personnummer, säger Jokinen-Carter.

Blomsteraffärerna förbereder sig för det värsta då Storbritannien lämnar EU.

Majoriteten av blommorna som säljs i landet härstammar i Holland och tullavgifter eller andra handelshinder skulle påverka branschen direkt. Blomsterflödet över kanalen är massivt: en intresseorganisation uppskattar att importen har ett årligt värde på 0,9 miljarder euro.

Svaga pundet skakar om marknaden

Det sjunkande värdet på pundet drar ned på företagens lönsamhet. Blomsterförsäljarna har minskat på buketternas storlek och höjt priserna. Det har irriterat konsumenterna.

– Många blomsteraffärer i London har slutat med sin verksamhet under det senaste året, säger Jokinen-Carter.

Ståtliga blomsteruppsättningar går trots det åt till bröllop och andra fester.

– Det finns en massa pengar i London och väldigt olika sorters människor, säger Jokinen-Carter, som bland annat gjort blomsterarrangemang för den danska kungafamiljen.

I Algarve är vädret soligt och blommorna en femtedel billigare. Han är lättad.