Vasa är en av tio möjliga etableringsorter för svenska Northvolt. Under måndagen är bolagets representanter på plats, såväl styrelseordförande som de två som ansvarar för beredningen av etableringen.

Det meddelar Vaasaparks i ett pressmeddelande.

Sällskapet anlände på morgonen med flyg från Stockholm. Under förmiddagen handlade programmet om vilka möjliga byggplatser som Vasaområdet har att erbjuda för Northvolts gigantiska batterifabrik.

I den processen ingick också en översyn av logistiken kring platsen. Även tillståndsprocessen var uppe till diskussion, enligt pressmeddelandet.

På Northvolts begäran fick man sig även en dragning av regionens elnät. Just tillgången till el är viktig för fabriken som ställer stora krav på en kraftig och pålitlig strömförsörjning.

Under måndagen visas sällskapet runt till en hel del platser. Besöket inleddes i teknologihuset Futura och fortsatte under eftermiddagen hos Vasa Elektriska.

På måndag eftermiddag ska sällskapet besöka Brändö campus, Wärtsilä och Vasa hamn innan dagen avslutas på Vasa flygplats.

En mängd organisationer står som värd för svenskarnas besök. Förutom kommunerna ingår utvecklingsbolaget Vasek, Kvarkenrederiet, Visit Vaasa, Vasa universitet och andra högskolor samt Wärtsilä.

Finska staten är också med på ett hörn genom Finpro som representeras av Lars Hagelbris, normalt stationerad i Stockholm. Riksdagsledamot Joakim Strand (SFP)

Northvolt representeras av styrelseordförande Carl-Eric Lagercrantz samt Peter Nygårds och Malin Fuglesang. De åker just nu runt till de tio aktuella orterna. I fredags besökte de Västerås i Sverige och enligt en tidigare plan (just nu obekräftat) ska de besöka Kotka-Fredrikshamn redan på tisdagen.

Av de tio orterna ligger åtta i Sverige och två i Finland. Northvolt har tidigare meddelat att man bestämmer sig för en etableringsort i sommar.