I princip råder en enighet kring att det behövs krafttag för att få stadens ekonomi i balans.

Stadsstyrelsens ordförande Veikko Laitila (C) noterade i sitt anförande att man lyckats bryta trenden med en ökande skuldsättning. Men han lyfte även fram att stämningen inom beslutsmaskineriet har försämrats av en rad polisanmälningar. Han räknade till sju polisutredningar som pågått och som alla till slut mynnade ut i att de misstänkta friades, inga åtal väcks.

Dessa processer har på många sätt genomsyrat verksamheten inom staden. Både Laitila och Raimo Hentelä, vice ordförande i styrelsen, hoppas att man i framtiden undviker att ta till polisanmälningar i första skedet eftersom det inom förvaltningen finns andra sätt att söka ändring i beslut.

Marlén Timonen (SFP) säger att en del av kritiken var riktad mot henne. Hon säger att hon lämnat in polis­anmälan gällande försäljningen av Kokkotyö-stiftelsens fastighet. I den polisanmälan som Regionförvaltningsverket lämnade in angående ett misstänkt arbetsskyddsbrott har Timonen förhörts som vittne.

Fullmäktigemötet avslutades med att vice ordförande Tapani Hankaniemi höll ett tacktal till ordförande Roy Sabel som ryckte in i höstas. Han konstaterade att Sabel lyckats bra med att hålla styr på fullmäktige.

Sabel sade sig vara nöjd med att ha fått vara med så länge i Karlebypolitiken och kröna sin karriär med att leda fullmäktige.