En utredning som Centralhandelskammaren har gjort visar att den fasta lönen får allt mindre betydelse och framför allt i de stora bolagen utgör resultatbundna löner redan en större del av den totala lönen.

I fjol var den årliga fasta lönen för en vd i ett börsbolag i snitt 408 000 euro. Men skillnaderna är stora beroende på bolaget, lönen varierar mellan 78 000 euro och 1,14 miljoner euro.

I de stora börsbolagen var bonusarna i snitt 339 000 euro, det vill säga sex procent mindre än året innan. I medelstora företag var snittbonusen 132 000 euro. Det var 17 procent mera än året innan. Ökningen berodde på att några företag var betydligt generösare än tidigare. I små företag får under hälften av verkställande direktörerna bonus.

– Företagets storlek påverkar i hög grad hur stor belöningen är och hur den är uppbyggd. I stora företag betonas bonusar medan de mindre satsar på den fasta lönen. Å andra sidan finns det kanske inte alltid ett behov av extra bonus i små företag om bolagets vd äger tillräckligt med aktier i det företag han leder, säger Centralhandelskammarens jurist Antti Turunen.

Centralhandelskammaren utredde också vem som sitter i de finska börsbolagens styrelser. Det visade sig att de 768 styrelseplatserna är fördelade på 660 olika personer, 172 kvinnor och 488 män. I snitt har alltså samma person 1,2 styrelseplatser.

Internationellt sett är detta en låg siffra. I till exempel USA är den 2,1.

I år har andelen kvinnor i styrelserna fortsatt att öka. Den är nu 27 procent i alla företag och 33 procent i de stora.