Om en vecka åker flera av medlemmarna i Jakobstads fotoklubb till Tallinn för att fotografera staden och dess gator. Det passar bra eftersom klubbens tema i september kommer att vara ”street”.

Olika teman varje månad sporrar medlemmarna att testa nya saker, säger Rune Hagström som fotograferat aktivt sedan slutet av 1980-talet.

Just nu och fram till slutet av ­juni hänger 46 fotografier tagna av ett trettiotal av fotklubbens medlemmar i biblioteket i Holm i Larsmo. Här är det inte så mycket städer och gator som syns utan främst är det naturen. När medlemmarna själva väljer ut vad de vill visa blir det ofta vackra naturbilder. Dessa fotogra­fier har också visats i samband med klubbens 70-årsjubileum i fjol.

– Vi har som mål att ställa ut minst en gång per år och där emellan har vi egna interna tävlingar inom klubben, säger klubbens ordförande Christoffer Hägglund.

Många av klubbens cirka 55 medlemmar är av den lite äldre generationen, medger Rune Hagström, men är glad över att även en del yngre hittat till klubben. I dag lägger många människor upp sina bilder på sociala medier, men i en foto­klubb samlas man även fysiskt kring ett ­gemensamt intresse och gör ­ibland resor ihop.

– Det är bra att åka på en fotoresa­ där alla har samma mål. På familje­resor är det inte alltid så populärt att hela tiden vilja stanna och fotografera,­ säger Hagström.

En av de lite yngre förmågorna i klubben är Daniel Björkskog som gick med för drygt ett år sedan. Det var en kollega som tog med honom och nu ställer han för första gången ut sina fotografier.

Motivet för Daniels del är denna gång norrsken, men redan nästa­ vecka får han testa lite stadsfotografering i Tallinn.

– Jag fotograferar gärna norrsken och det har därför blivit några sena kalla kvällar ute.

Medlemmarna gillar det nya biblio­teket i Larsmo som utställningslokal. Visst kan det bli lite svårt att på avstånd betrakta en del av ­fotografierna, men å andra sidan gillar de tanken att konsten finns där många människor rör sig.

Fotografierna som hänger i Larsmo­ nu bjuder på mycket vackra bilder och vyer. Speciellt fascinerande är att nästan alla är fotograferade i närregionen. Man måste alltså inte resa till exotiska länder för att få vackra bilder.