Finland besegrade USA med 0–2 (0–0, 0–1, 0–1) i kvartsfinalen i Köln och möter vinnaren i mötet Schweiz – Sverige i semifinal på lördag.

Hur ska Lejonen klara av de amerikanska ungtupparnas fartfyllda hockey?

Det var den stora frågan efter att Finland blivit uppsnurrat av Kanada i sista gruppspelsmatchen.

Svaret: rätt bra.

Finland hade de bästa målchanserna i första perioden. Först fick Juuso Hietanen i väg ett skott som tog studs framför målet och träffade stolpen. Sedan kom Juhamatti Aaltonen loss i ett friläge, men han tryckte pucken rakt i ena dynan på USA:s målvakt Jimmy Howard.

Mellan målchanserna missade domarna en solklar utvisning när Hietanen crosscheckades i ansiktet. I slutet av perioden kom sedan matchens första powerplay, men det lyckades Lejonen inte förvalta.

I början av andra perioden var det dags för numerärt överläge igen, och Finland använde sig av ett bekant spelupplägg. Sebastian Aho spelade in från kanten och Veli-Matti Savinainen styrde mot mål. Sedan hade Mikko Rantanen så gott om tid framför kassen att han kunde ha tänt en brasa och grillat korv innan han hängde in pucken.

0–1 efter 21.01.

Målet väckte amerikanarna och resten av andra perioden bestod av hård kamp. Strax före perioden nått halvvägs borde USA ha åkt på en dubbelutvisning, men domarna valde att fria. Mot slutet tog Antti Pihlström Finlands första utvisning för en tripping i anfallszon – och då var ett 0–2-mål nära.

Sebastian Aho och Valtteri Filppula kom loss i ett två mot en-anfall. Aho spelade över till Filppula vars skott dröjde lite för länge och Howard parerade.

I början av tredje perioden bjöds Finland på ett powerplay när anfallaren Kevin Hayes glömde att det inte är tillåtet att spela utan hjälm. Men Lejonen verkade tagna av bjudningen och spelet låste sig i överläget.

USA matade på igen. Det öppnade för en farlig kontring.

Juhamatti Aaltonen kom loss och Joonas Kemppainen, som först fastnade med en motståndare på egna blå och kunde ha åkt ut för interference, hängde med. Sedan klapp-klappade duon läckert i USA:s zon och Kemppainen kunde enkelt fösa in pucken bakom en överspelad Jimmy Howard.

0–2 efter 46.49.

Efter målet fokuserade Finland på att försvara tätt och några egentliga försök till anfall sågs inte. USA bröt igenom linjen ett par gånger, men stoppades av Harri Säteri.

Med tre minuter kvar plockade USA ut målvakten Howard. Men med 1.55 kvar tog stjärnanfallaren Jack Eichel en utvisning för hög klubba i Finlands zon och där såg jakten på reducering ut att ta slut.

Men med 1.14 kvar åkte att Atte Ohtamaa ut för att hållit i en motståndarklubba.

USA matade på frenetiskt, men Säteri var strålande i målet och höll nollan.