Outi Jokinen, tidigare informationschef vid UPM i Jakobstad, har fört tvåspråkiga skolor på tal i en avskedsintervju för gratistidningen PS Pulssi. (12.5)

Hon uppskattar att svenska och finska gymnasiet i Jakobstad numera verkar under samma tak och skulle gärna också se att våra yrkesskolor blir tvåspråkiga. Hon sörjer med de finskspråkiga elever som varje morgon tvingas vänta på bussen till Karleby.

– Och härintill finns detta palats, säger Jokinen med syftning på yrkesskolan Optima och med en klar antydan att Optima är en påkostad tummelplats för svenskspråkiga.

Jokinen låter förstå att frågan om tvåspråkiga utbildningsenheter bara handlar om vilja och att även svenskspråkiga har nytta av att kunna finska.

Hur förhåller det sig i praktiken?

Jo, Optima är en regional yrkesutbildningsenhet som samlar elever från hela sju ägarkommuner med Vörå i söder och Karleby i norr. Även om utbildningen huvudsakligen är koncentrerad till Jakobstad är utbildningsenheten alltså inte att betrakta som en kommunal angelägenhet enbart för Jakobstad.

I praktiken är det sju kommuner som finansierar utbildningen och tillika sju svenskdominerade kommuners elever som får sin framtida yrkesbana säkrad i det så kallade palatset i Jakobstad.

En av utbildningslinjerna inom den grundläggande utbildningen och delar av vuxenutbildningen är finskspråkiga. De facto är Optima alltså i dag en tvåspråkig enhet.

Till saken hör dessutom att årskullarna av finskspråkiga elever i Jakobstad är förhållandevis små. En del väljer att fortsätta i gymnasiet, andra väljer andra skolor.

Betänker man hur många utbildningsinriktningar som finns inom yrkesutbildningen förslår det finskspråkiga elevmaterialet i Jakobstad inte särskilt långt i uppbyggnaden av ekonomiskt bärkraftiga utbildningslinjer. På samma sätt räcker det svenskspråkiga elevmaterialet i Karleby inte till en egen yrkesskoleenhet i Karleby.

Det är i ett nötskal förklaringen till att Jakobstad och Karleby sedan många år har valt att samarbeta kring den svenska respektive den finska yrkesskolutbildningen. Finska elever i Jakobstad är i huvudsak hänvisade till Karleby medan svenska elever i Karleby transporteras till Jakobstad.

Det kan knappast vara obekant för reportrarna på Pietarsaaren Sanomat och PS Pulssi och det borde också en informationschef på UPM ha koll på. Ändå väljer man att uttrycka och publicera åsikter som står i strid med fakta och som trist nog bara underblåser avundsjukan mellan språkgrupperna i Jakobstad.

Följaktligen är det kanske inte så konstigt att många finskspråkiga Jakobstadsbor känner sig underlägsna de svenskspråkiga. Den här typen av artiklar upprätthåller och förstärker myten om att de finskspråkigas livsvillkor i Jakobstad vore på något sätt sämre än de svenskspråkigas villkor.

Debatten om tvåspråkiga skolor är svår att föra, speciellt om man börjar blanda äpplen med päron. Det görs i detta fall.

En språklig minoritet i värdstaden kan inte tillåtas vara ett hinder för en hel svenskdominerad region i Finland att bedriva egna utbildningsenheter som fungerar på samma villkor som finskspråkiga utbildningsenheter.

Det här gäller i all synnerhet som utbildningsenheten i det här fallet de facto också har öppnat sina dörrar för finskspråkiga studerande.

Vilken är agendan med den här typen av desinformation? Inget gott kommer ur försök att med vilseledande argument försöka skärpa motsättningarna mellan språkgrupperna i Jakobstad.

Debatten om tvåspråkiga skolor går heller inte vidare så länge finskspråkiga insisterar på att det alltid är finlandssvenska enheter som ska offras på tvåspråkighetens altare. Få insisterar på att finska skolor borde bli tvåspråkiga.

Hittills har ingen föreslagit att Länsinummi skola eller Etelänummi skola i Jakobstad borde bli en tvåspråkig skola.

Varför inte det? Inte är det väl så att finskspråkiga i Jakobstad slår vakt om sina egna institutioner?