Arsenal gjorde sitt. En seger mot Everton var ett måste, och trots en utvisning på Laurent Koscielny redan efter en knapp kvart gick London-laget snabbt fram till 2–0 genom Hector Bellerin och Alexis Sanchez.

Samtidigt på Anfield spred sig oron. Trots speldominans för hemmalaget skapade Middlesbrough en straffsituation och en och annan farlighet.

Men på tilläggstid kom det förlösande Liverpool-målet.

Dubbla smällar

Ett snyggt kombinationsspel öppnade upp för Georginio Wijnaldum som dundrade in 1–0. Efter paus ökade Philippe Coutinho och Adam Lallana på till publikens och Jürgen Klopps vilda glädje.

Liverpool får kvala till Champions League medan tabellfemman Arsenal missar turneringen för första gången sedan säsongen 1996–1997 och får i stället spela Europa League.

Och en olycka kommer sällan ensam. Arsenal tvingas klara sig utan avstängda Koscielny i FA-cupfinalen mot Chelsea nästa helg. Dessutom gick Alexis Sanchez av planen med misstänkt skada.

Manchester City tog tredjeplatsen efter förkrossande 5–0 borta mot Watford.

Storsegrar

Tottenham utklassade Leicester med 6–1 i veckan och följde upp med att krossa Hull med 7–1. Harry Kane, som gjorde fyra mål i förra omgången, gjorde hattrick och vann skytteligan på 29 mål. Med marginal ner till närmaste konkurrenten Romelu Lukaku som stannade på 25 mål efter en fullträff i 1–3-förlusten mot Arsenal.

Ligamästaren Chelsea hade också målkalas. Laget utklassade Sunderland med 5–1 efter bland annat två mål av Michy Batshuayi, som fixade ligatiteln för laget häromveckan.